Onko koronavirus COVID-19 vaarallisempaa tupakoitsijoille? | Zonnic
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Smoking And Coronavirus COVID 19
Smoking And Coronavirus COVID 19

Tupakointi ja Koronavirus COVID-19

Tupakoitsija ja koronavirus COVID-19 eivät ole hyvä yhdistelmä. 🦠

Heikentynyt immuunijärjestelmä, heikentynyt keuhkokapasiteetti ja hengitys ovat yleisiä tupakoitsijoille. Tutkimuksia ei ole tehty tarpeeksi, jotta voitaisiin olla varmoja, että tupakoitsijoilla on suurempi riski saada koronavirus. On kuitenkin olemassa paljon todisteita siitä, että COVID-19:n vaikutukset tupakoitsijoilla voivat olla huomattavasti vakavampia kuin tupakoimattomilla.

Koska virus asettuu hengitysteihin ja keuhkoihin, voivat tupakoitsijat kärsiä viruksesta huomattavasti enemmän kuin tupakoimattomat.

Positiivista on, että voit parantaa immuunijärjestelmääsi ja hengitystäsi nopeasti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Jos olet ajatellut tupakoinnin lopettamista, nyt voi olla oikea aika tehdä se.

Tupakointi ja Koronavirus COVID-19

Tupakointi ja COVID-19

Onko koronavirus vaarallisempaa tupakoitsijoille?

Kiinalainen tutkimus osoittaa, että tupakoitsijoilla on huomattavasti suurempi riski sairastua vakavasti koronaviruksesta. 🚬

Kiinassa ja Italiassa miehet kärsivät enemmän kuin naiset. Yksi syy voi olla, että miehet tupakoivat naisia enemmän.

Ei ole vielä olemassa konkreettisia todisteita siitä, että tupakoitsijoilla olisi lisääntynyt riski altistua koronavirustartuntaan. Tupakointi lisää käsien ja kasvojen välistä kosketusta, jota tulisi välttää niin paljon kuin mahdollista tartunnan välttämiseksi.

On kuitenkin olemassa selviä viitteitä siitä, että COVID-19:n oireet ovat tupakoitsijoille paljon pahemmat kuin tupakoimattomille. Tämä johtuu kaikista tupakoinnin kielteisistä vaikutuksista hengityselimiin ja keuhkoihin. 

Onko koronavirus vaarallisempi entisille tupakoitsijoille?

Ei ole vielä tehty tutkimuksia siitä, että entisillä tupakoitsijoilla olisi suurempi riski kärsiä vakavasti koronaviruksesta COVID-19:sta. Tupakointi vahingoittaa keuhkoja, ja osa vaurioista on pitkäaikaisia ​​tai pysyviä. Tämä voi lisätä riskiä kärsiä pahemmin COVID-19:sta, mutta riski on todennäköisesti pienempi kuin nykyisillä tupakoitsijoilla. 

Tupakointi heikentää immuunijärjestelmää

Immuunijärjestelmä heikkenee tupakoidessa. Tämä tarkoittaa, että tupakoitsijat ovat alttiimpia viruksille ja heillä on suurempi riski sairastua vakavammin. Tähän sisältyy:

 • Suurempi riski sairastua eri viruksiin, influenssan ja keuhkokuumeeseen.
 • Suurempi riski sairastua vakavasti ja sairastaa useampaa pitkäaikaista sairautta.

Koronavirus ja immuunijärjestelmä

Tutkimukset osoittavat, että heikompi immuunijärjestelmä on tärkein yhteinen tekijä niille, joille koronaviruksen vaikutukset ovat olleet vakavimpia. Heikentynyt immuunijärjestelmä voi johtua monista syistä, kuten ikä, mahdollinen perussairaus, genetiikka ja elämäntapa. Jotta voidaan parantaa immuunijärjestelmää ja valmistaa keho toipumaan parhaalla mahdollisella tavalla koronaviruksesta voit huomioida nämä asiat:

 • Lopeta tupakointi - Immuunijärjestelmä vahvistuu vasta muutaman päivän kuluttua tupakoinnin lopettamisesta.
 • Liiku säännöllisesti - Säännöllisellä liikunnalla on osoittautunut olevan positiivinen vaikutus immuunijärjestelmään.
 • Uni – nukkumalla hyvin (yleensä välillä 7-9 tuntia yössä) pidät yllä immuunijärjestelmäsi.
 • Syö oikein - hyvä ja monipuolinen ruokavalio auttaa immuunijärjestelmäsi ylläpitämisessä.
 • Juo vähemmän alkoholia - alkoholilla ja huumeilla on negatiivinen vaikutus immuunijärjestelmääsi.
 • Vähennän stressiä - Stressillä voi olla negatiivinen vaikutus immuunijärjestelmääsi. Yritä löytää rauhoittavaa toimintaa, joka voi auttaa stressin vähentämisessä.

Jos noudatat yllä olevia vinkkejä, parannat mahdollisuuksiasi virusta vastaan. Muista tietysti noudattaa voimassa olevia sääntöjä ja suosituksia yhteydenpidosta muihin ihmisiin ja hygieniasta. Jos tunnet oireita tai jos altistut jo sairaalle, seuraa ohjeita ja varo levittämästä virusta itse.

Tupakointi vaikuttaa hengityselimiin

Tupakoinnilla on negatiivinen vaikutus hengitykseen ja hengitysteiden terveyteen. 😷

 • Tupakointi aiheuttaa ärsytystä henkitorvessa.
 • Heikentää keuhkojen toimintaa ja aiheuttaa hengenahdistusta keuhkojen turvotuksen ja henkitorven kapenemisen sekä keuhkokanavien liiallisen liman takia
 • Keuhkojen puhdistusjärjestelmä heikentyy. Tämä tarkoittaa, että keuhkoihin jää enemmän myrkkyjä, aiheuttaen keuhkojen ärsytystä ja vaurioita.
 • Keuhkoinfektioiden riski kasvaa. Voit kokea oireita, kuten yskä ja vinkuva hengitys.

Koronavirus ja hengityselimet

Virukset lisääntyvät ja leviävät uusiin soluihin. Oireet alkavat useimmiten kurkun takana ja esiintyvät kurkkukipuna ja kuivana yskänä.

Tämän jälkeen virus siirtyy keuhkoihin ja tulehduttaa limakalvot. Virus voi vaurioittaa keuhkoja ja pakottaa keuhkoja työskentelemään kovemmin toimittaessaan happea vereen.

 • Ensiksi tämä esiintyy kuivana yskänä tai kurkkukipuna.
 • Jonkin ajan kuluttua vaivat voivat lisääntyä ja hengittäminen on vaikeampaa, kun keuhkojen limakalvot turpoavat.

Heikentynyt hapen virtaus keuhkoissa voi tarkoittaa, että keuhkot ovat täynnä nesteitä ja kuolleita soluja. Tällöin voi esiintyä keuhkokuumetta.

Tupakointi nostaa verenpainetta

Kun poltat tupakan, verenpaineesi nousee väliaikaisesti. 🩸

Tällä hetkellä ei ole selvää näyttöä siitä, että verenpaine nousee pysyvästi tupakoinnista. Sen sijaan korkeaan verenpaineeseen liittyvän aivohalvauksen ja sydänkohtauksen riski lisääntyy merkittävästi. Tupakoitsijoilla on myös lisääntynyt plakkiriski valtimoiden sisäpuolella.

Onko koronavirus vaarallisempi, jos sinulla on korkea verenpaine?

Tutkimukset osoittavat, että potilaat, joilla on korkea verenpaine, ovat kärsineet pahemmin kuin potilaat, joilla on normaali verenpaine. Koska verenpaineella itsessään ei pitäisi olla suurta vaikutusta siihen, kuinka COVID-19 vaikuttaa sinuun, uskotaan sen sijaan, että sillä voi olla tekemistä korkean verenpaineen hoitamiseen käytettävien lääkkeiden kanssa. Todisteita puuttuu edelleen, ja on tietenkin tärkeää noudattaa lääkärin neuvoja eikä keskeyttää meneillään olevaa lääkitystä omasta aloitteesta.

Onko koronavirus vaarallisempi, jos poltat sähkötupakkaa

On tutkimuksia, jotka osoittavat, että e-savukkeiden tupakointi vahingoittaa keuhkoja. 

Asiantuntijat ennustavat, että jopa sähkötupakalla voi olla negatiivisia vaikutuksia ihmisiin, joihin koronavirus COVID-19 vaikuttaa. Tällä hetkellä ei tosin ole olemassa tutkimuksia erityisesti koronaviruksen COVID-19 ja sähkötupakoinnin yhteisvaikutuksista.

Onko koronavirus vaarallisempi, jos nuuskaa?

Onko nuuskaajilla lisääntynyt koronaviruksen COVID-19 riski? Nuuskaamista ja koronavirusta ei ole vielä tutkittu yhdessä. Nuuska ei vaikuta keuhkoihin samalla tavalla kuin savukkeet, mutta se ei silti ole hyvä keholle, esimerkiksi sydämeen ja verisuoniin kohdistuvan rasituksen takia. Tartunnan hallinnan perusedellytykset voivat siten heikentyä.  Ei myöskään ole hyvä laittaa nuuskaa toistuvasti suuhun ja ottaa ulos, koska käsihygienia on tärkeää, jotta vältetään tartunta tai tartunnan leviäminen muille.