Tupakonnin lopettaminen ja painonnousu

Savuttomuuden tavoittelussa motivaatio on keskeisessä asemassa. Tupakoinnin lopettamista mahdollisesti seuraava painonnousu voi syödä motivaatiota. Voi tuntua kohtuuttomalta, että hyvästä päätöksestä lopettaa tupakointi palkitaan suuremmilla vaa’an lukemilla.


 

Kaikkea tupakoinnista ja painonnoususta


Painonnousu on yleistä tupakoinnin lopettamisen yhteydessä

Painon nouseminen tupakoinnin lopettamisen jälkeen on hyvin tavallista ja yksi yleisimmistä lopettamiseen liittyvistä ”negatiivisista” vaikutuksista. Tupakoinnin lopettaneet lihovat yleensä kahdesta neljään kiloa ensimmäisen savuttoman kuukauden aikana.

On täysin normaalia kyseenalaistaa valinta lopettaa tupakointi, jos tyytyväisyys omaan kehoon sen myötä laskee. Motivaatio on todella tärkeässä roolissa tupakanhimon torjunnassa. Kokosimme joitain mielestämme arvokkaita vinkkejä motivaation ylläpitämiseen.👌

Painonnousu ja motivaatio

Painonnousu on yleinen ja täysin hallittavissa oleva sivuvaikutus matkalla savuttomuuteen. Hyvä ruokavalio ja liikunta ovat isoksi avuksi tupakanhimon loitolla pitämisessä.

Miksi paino nousee, kun lopetat tupakoinnin?

Tupakoinnin lopettamisen jälkeiseen painonnousuun on useita syitä.

Nikotiini vaikuttaa kehon kulutukseen kiihdyttämällä aineenvaihduntaa. Itse asiassa nikotiini lisää kaloreiden kulutusta levossa noin 7–15 prosenttia. Ilman nikotiinia kehon kulutus voi hidastua ja aiheuttaa osaltaan kilojen kertymistä.

Lisääntynyt ruokahalu

Nikotiini vaikuttaa myös ruokahalua hillitsevästi. Tupakointi voi siis vähentää nälän tunnetta. Tupakoinnin lopettamisen seurauksena nälän tunne taas vahvistuu, ja on todennäköistä, että sen seurauksena syöt enemmän. Aika yksinkertaista. 😊

Tupakointiin liittyvät tottumukset ja tavat vaikuttavat myös lopetettaessa. Tapa pitää savuketta kädessä ja tunne tupakan polttamisesta voi olla yhtä vahva kuin fyysinen himo nikotiiniin. Siksi on yleistä käyttää käsiä ja suuta napostelemiseen tupakoinnin sijaan.

Lopeta tupakointi ilman painonnousua

Onko mahdollista lopettaa tupakointi ilman painonnousua? Kyllä, se on mahdollista! Liikkuntatottumuksilla ja sillä mitä laitat suuhusi, on vaikutusta vyötärön mitan kurissa pitämiseen. 🏖

Näin vähennät tupakanhimoa

Voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta hyvä vinkki on tehdä ateriasuunnitelma. Jos syöt säännöllisesti, sinulla on suurempi mahdollisuus välttää haluja, jotka seuraavat verensokerin pudotuksesta. Jos sinulla on terveellistä ja hyvää ruokaa odottamassa, on helpompaa vastustaa yllättäviä herkkuja. Lisäksi kotisi ruokakomerossa voi olla joitain miinoja, joten pidä pintasi ja tyhjennä kaappi sipseistä, suklaasta ja kakuista. Makeanhimo on kuin tupakanhimo – se menee nopeasti ohi.

 • Suunnittele ateriasi
 • Pidä verensokeritasosi tasaisena välttääksesi himoja
 • Sijoita hyvään vähäkaloriseen ruokaan
 • Tyhjennä kaapit karkeista ja makeisista

Ajattele vihreää!

Terveellisten ruokien syöminen on tietenkin tärkeää. Kysymys on myös siitä, mikä on hyvää ruokaa, kun lopetat tupakoinnin. Ajattele vihreää! Kun teet ostoslistan ennen ostoksia varmista, että lista sisältää paljon vihanneksia, hedelmiä ja muita vähäkalorisia elintarvikkeita. Se lisää mahdollisuuksiasi tasapainoiseen ruokavalioon. 🥗

Hyvät välipalat

Samaan aikaan ruokavaliosta ei kannata kantaa liikaa huolta. On paljon hyviä ja terveellisiä ruokia. Tärkeintä on syödä hyvin, eikä lopettaa syömistä kokonaan. Voit esimerkiksi kokeilla välipaloja, jotka sisältävät vähemmän sokeria.

Hyviä välipaloja päivän aikana voivat olla esimerkiksi:

 • Omenalohkot
 • Babyporkkanat 🥕
 • Suolattomat pähkinät

Joskus voi olla tärkeää vain saada suuhunsa jotain savukkeen sijaan. Voit kokeilla esimerkiksi:

 • Vihannestikkuja
 • Purukumia
 • Kurkkupastilleja (sokerittomia)

Ehkä kaikkein paras voi silti olla vesi. Lasi tai kaksi tukahduttaa nälkää ja makean himoa. Hyvä nestetasapaino voi yksinkertaisesti auttaa sinua voimaan paremmin

Lopeta tupakointi ja pudota painoa aktiivisella elämäntavalla

Oletko lopettanut tupakoinnin ja huomannut painosi nousevan? Ole rauhallinen, on monia tapoja palata takaisin omaan mukavuuspainoon.

Oikea ruokavalio on tärkeä, mutta fyysinen aktiviteetti on myös tärkeä osa painonhallintaa. Voit päästä hyvään alkuun tavallisella arkiliikunnalla:

 • Kävele portaat hissin käyttämisen sijaan.
 • Mene pyörällä töihin.
 • Käy ylimääräisellä kävelyllä lounaalla.

Jos löydät liikuntamuodon, joka antaa sinulle iloa, siitä tulee helposti luonnollinen osa taistelussasi kaloreita vastaan. Liikunta tuo sitä paitsi mukanaan pienen bonuksen auttamalla sinua pääsemään nopeammin eroon makeanhimosta.