Nikotiinikorvaushoito

Tuki. Apu. Ystävä, joka tukee vaikeuksissa. Näin voisimme kuvailla nikotiinikorvaushoitotuotteita. Kaikki tupakoinnin lopettamista harkitsevat seisovat kynnyksen edessä. Ensimmäisen askeleen ottaminen on rankan matkan alku – matkan kohti savuttomuutta. Matkan päämäärä on terveempi ja todennäköisesti pitempi elämä.

Useimmat, jotka ovat yrittäneet lopettaa tupakoinnin tai nuuskaamisen tietävät, että matka on täynnä haasteita. Vieroitusoireita, ahdistuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, vain muutamia mainitaksemme. Sellaisten esteiden ylittäminen on vaikeaa, vaikka olisit kuinka vahva. 🏋️‍♂️

Siksi on turvallista tietää, että tupakoinnin lopettamiseen on käteviä ja tehokkaita apuneuvoja. Nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat paras seuralaisesi matkallasi kohti viimeistä savuketta. Ne auttavat sinua käsittelemään vaikeimpia vaivoja. Niitä on lisäksi saatavilla useina vaihtoehtoina – purukumina, annospusseina, laastareina, suusuihkeina ja imeskelytabletteina – joten sinun on helppo löytää juuri itsellesi sopiva lääke.


 

Kaikki, mitä sinun tulee tietää nikotiinikorvaushoitotuotteista


Mitä nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat?

Nikotiinikorvaushoitotuotteiksi luokiteltuja valmisteita ja hoitoja on useita erilaisia. Joskus niistä käytetään sanaa “nikotiininkorvike”, sillä lääkkeet sisältävät nikotiinia, joka korvaa tupakasta polttamalla saadun nikotiinin. 🚭

Mitkä ovat sen edut ja haitat?

Kuten kaikilla nikotiinikorvaushoitotuotteilla, tuotteella on sekä etuja että haittavaikutuksia. Lääkkeen sopivuus juuri sinulle on hyvin yksilöllistä – eri ihmisillä on eri mieltymykset.

Edut:

 • Helppo käyttää
 • Toimii aina missä sitten oletkin
 • Raikas maku
 • Nopea vaikutus ja selkeä tupakanhimon lievennys

Haitat:

 • Erilaisten sivuoireiden riski (katso tästä alta)
 • Vaikutus voi tuntua voimakkaalta, sillä saat koko nikotiiniannoksen yhdellä kerralla.

Millaisia nikotiinikorvaushoitotuotteita on saatavilla?

Joitain tavallisia nikotiinikorvaushoitotuotteita:

Nikotiinikorvaushoitotuotteiden avulla voit itse päättää, kuinka suuren annoksen nikotiinia otat ja kuinka usein (ei koske nikotiinilaastaria), mutta muista: Saat parhaan ja kestävimmän tuloksen, jos otat suositellun annoksen.

Nikotiinikorvaushoitotuotteita voivat ostaa reseptivapaasti yli 18 vuotta täyttäneet. Alaikäiset tarvitsevat reseptin. Löydät nikotiinikorvaushoitotuotteet apteekeista ja elintarvikeliikkeistä.

Mikä nikotiinikorvaushoito on paras?

Mitä siitä oikeastaan voisi ajatella? Tarjonta on laaja, ja markkinoilla on lukuisia eri tyyppisiä nikotiinikorvaushoitotuotteita. Ei ole siis aivan yksinkertaista sanoa, mikä niistä auttaa juuri sinun kamppailussasi tupakanhimoa vastaan. Se riippuu yksinkertaisesti siitä, millainen olet yksilönä.

Valinnanvaikeuksia? Aseta itsellesi aluksi muutamia kysymyksiä, kuten esimerkiksi:

 • Kuin voimasta tupakanhimoa tunnen, kun en polta?
 • Mitä kautta minulle olisi mukavinta saada nikotiinia kehooni?
 • Onko minulla herkkä iho?
 • Onko minulla purentavaikeuksia?
 • Pidänkö neutraaleista vai vahvoista mauista?
 • Haluanko huomaamattoman ja näkymättömän tuotteen?
 • Pidänkö nopeasti tai kestävästä vaikutuksesta?

Kokeilemalla ja testaamalla mikä sopii sinulla ja mikä ei voit helpommin haarukoida itsellesi mukavimman menetelmän.

Etkö pidä nikotiinilaastarista? Silloin suusuihke on sinulle parempi valinta.

Onko sinulle tärkeää, että suussasi on jotain? Silloin sinulle sopivat kenties parhaiten annospussit, imeskelytabletit tai nikotiinipurukumi.

Muista, että vain 18 vuotta täyttäneet saavat ostaa nikotiinikorvaushoitotuotteita.

Miten nikotiinikorvaushoito toimii?

Yksinkertaistettu vastaus on, että nikotiinikorvaushoitotuotteet sisältävät nikotiinia eli sitä savukkeissa ja nuuskassa olevaa ainetta, joka aiheuttaa riippuvuuden. Ottamalla lääkettä voit käsitellä tupakanhimoa saamatta samalla kehoosi tupakansavun ja nuuskan sisältämiä tuhansia muita vahingollisia aineita.

Aivojesi reseptorit reagoivat nikotiinin, ja nämä samat reseptorit antavat sinulle tupakanhimon. Lääkkeen avulla ne tyydytetään terveydelle vähemmän haitallisella tavalla.

Kun tupakanhimosi vaimenee pääset samalla eroon sen aiheuttamista vaikeista vaivoista:

 • Olet levollisempi
 • Keskittymiskykysi paranee
 • Nukut rauhallisemmin
 • Mielialasi on vakaampi
 • Ruokahalusi paranee

Voiko nikotiinikorvaushoitotuotteista tulla riippuvaiseksi?

Nikotiinikorvaushoitotuotteiden sisältämä nikotiini imeytyy kehoon tupakointiin verrattuna hitaammin, mutta koska nikotiini aiheuttaa riippuvuutta on tietysti olemassa riski siitä, että tulet riippuvaiseksi myös lääkkeestä. Se ei ole ihanteellinen tilanne, sillä ethän mielelläsi halua vaihtaa yhtä riippuvuutta toiseen. Mutta riippuvuus vaikkapa nikotiinilaastarista on tai -purukumista on huimasti tupakointia parempi asia, koska silloin et saa kehoosi savukkeissa olevia tuhansia muita vahingollisia aineita. 👍

Annospussit

Nikotiinipitoiset annospussit sijoitetaan huulen alle, ja niillä on pitkäkestoinen tupakanhimoa vaimentava vaikutus. Annospussi on huomaamaton ja helppokäyttöinen – täydellinen vaihtoehto tilanteisiin, joissa et voi, halua tai saa tupakoida.

Annospusseina on saatavilla kahdessa eri vahvuudessa – 2 tai 4 mg – apteekeista tai elintarvikeliikkeistä.

Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurukumeilla säätelet itse nikotiinin vapautumista pureskelemalla, ja voit siten sopeuttaa vaikutuksen oman tarpeeksi mukaiseksi. Purukummit ovat huomaamattomia ja helppoja ottaa mukaan taskussa tai laukussa, ja ne ovat aina saatavilla kun huomaat tupakanhimon häiritsevän.

Koska voit valita eri mauista ja voimakkuuksista voit helposti löytää nikotiinipurukumin, joka sopii sinulle matkallasi kohti savutonta elämää Löydät nikotiinipurukumit apteekeista ja elintarvikeliikkeistä.

Nikotiinisuihke

Se vaimentaa tupakanhimon muutamalla painalluksella. Siten voimme kuvailla nikotiinisuihketta. Asetat kätevän suuttimen suuhusi, suuntaat sen poskea päin ja sumutat kerran tai kaksi. Tunnet vain muutamassa minuutissa, miten se lievittää tupakanhimoa ja muita vaivoja.

Suusuihke on moderni, helppokäyttöinen, helposti kuljetettava ja tehokas nikotiinikorvaushoito, joka lievittää oireita vain minuutissa. Sen lisäetu on hyvä, raikas ja virkistävä maku. Voit ostaa nikotiinisuihketta apteekeista tai elintarvikeliikkeistä.

Nikotiinilaastari

Nikotiinilaastari on eräs kaikkein parhaiksi todetuista nikotiinikorvaushoitotuotteista. Asettamalla laastarin ihollesi saat tehokkaan avun tupakanhimoa vastaan, sillä kehoosi imeytyy tasapainotettu määrä nikotiinia. Tupakanhimosi pysyy kurissa ja voit keskittyä muihin, tärkeämpiin asioihin.

Laastareita saa eri vaikutusajoilla, nikotiinipitoisuuksilla ja eri kokoisina.

Nikotiinipitoiset imeskelytabletit

Kun sinulla on taskussasi rasiallinen nikotiinipitoisia imeskelytabletteja olet aina valmiina, kun tupakanhimo iskee. Käytät niitä aivan kuten perinteisiä kurkun oireiden lievitystabletteja, ja tunnet vaikutuksen nopeasti – pahimmat vieroitusoireet vaihtuvat vain muutamassa minuutissa ihanaan makuelämykseen ja olet taas valmis keskittymään arkipuuhiisi.

Imeskelytabletteja on saatavilla eri voimakkuuksilla erilaisia tarpeita varten, ja löydät niitä apteekeista tai elintarvikeliikkeistä. Ne ovat hyvä vaihtoehto, jos et pidä purukumin jauhamisesta mutta pidät mintun raikkaasta mausta.

Nikotiinikorvaushoito ja lapset, raskaus ja imettäminen.

Tupakointi tai nuuskan käyttö raskauden aikana voi olla vahingollista myös sikiölle. Tupakka sisältää nikotiinia ja kemikaaleja, jotka voivat olla erittäin haitallisia sikiölle ja jotka lisäksi nostavat keskenmenon vaaraa. Siksi sinun ei pidä käyttää nikotiinikorvaushoitotuotteita raskaana ollessasi. 🤰

Nikotiinia on myös äidinmaidossa, jos äiti tupakoi, nuuskaa tai käyttää nikotiinikorvaushoitotuotteita. Siksi imevä lapsi saa kehoonsa nikotiinia äidinmaidon kautta.

Puhu lääkärisi kanssa siitä, millaisia nikotiinittomia tupakoinnin lopetusmenetelmiä voit käyttää raskauden ja imettämisen aikana.

Muista, että vain 18 vuotta täyttäneet saavat ostaa nikotiinikorvaushoitotuotteita.

Mitä ovat nikotiinittomat lääkkeet Champix ja Zyban

Champix

On olemassa reseptillä saatavia valmisteita, jotka eivät sisällä nikotiinia mutta jotka siltä voivat auttaa tupakoinnin lopettamisessa. Yksi esimerkki niistä on Champix. Champix sisältää varenikliini-nimistä ainetta, joka stimuloi nikotiinin tavoin mutta jonka vaikutus on heikompi. Varenikliinillä on toinenkin vaikutus – se nimittäin torjuu nikotiinin, jota mahdolliset yrität saada kehoosi. Siksi tupakointi ei anna nikotiinihumalaa ja on siten turhaa.

Zyban

Reseptillä saatava Zyban sisältää ainetta nimeltä bupropioni. Se auttaa tekemällä tupakanhimostasi lievempää samalla kun se voi vaimentaa muitakin oireita. Tätä lääkettä otetaan yhdessä motivoivan tuen kanssa, ja sitä voi joskus käyttää yhdessä nikotiinikorvaushoitotuotteiden kanssa.