Mitkä apuvälineet ovat parhaita tupakoinnin lopettamiseksi?

Olet tehnyt päätöksen, asettanut päivämäärän ja todella päättänyt lopettaa tupakoinnin. Hienoa – se on parasta mitä voit tehdä itsellesi ja terveydellesi. Mutta nyt alkaa raskain osuus. Mitä tulee tehdä, jotta tupakoinnin voi lopettaa kokonaan ja vielä pysyä savuttomana?

Jokainen sen läpi käynyt voi todistaa, että se voi olla vaikeaa: Vieroitusoireet, jotka saavat sinut hikoilemaan, kärsimään ja menettämään keskittymiskyvyn. Alastomuuden tunne, kun et enää pidä savuketta kädessäsi. Tupakoinnin sosiaalinen ulottuvuus, joka on ollut osa elämäntyyliäsi, katoaa yhtäkkiä. Haasteita on monia. 🧗

Mutta saatavilla on älykästä, turvallista ja tehokasta apua. Sinun ei tarvitse käydä läpi prosessia yksin. Nikotiinivalmisteet, tukiryhmät, verkkopalvelut, mindfulness, lääketieteellinen asiantuntemus, liikunta ja viisaasti suunniteltu ruokavalio voivat kaikki olla erinomaisia ​​tukitoimenpiteitä tupakanhimoa vastaan. Täältä löydät joukon erinomaisia vinkkejä parhaista apuvälineistä tupakoinnin lopettamiseen.

Maailmassa on paljon entisiä tupakoitsijoita. Varmasti on joitain omalla alueellasi? Ehkä ystävä, vanhempi tai kollega? Pyydä heitä kertomaan omasta matkastaan. Mikä auttoi heitä saavuttamaan savuttomuuden? Kuinka he selviytyivät tupakanhimosta? Kuinka he ylläpitivät motivaatiota? Jokainen tapa, joka toimii, on hyvä! Älä hukkaa lähelläsi olevaa viisautta!


 

Luettelo apuvälineistä tupakoinnin lopettamiseen


Puhelin- ja chat-tuki

Suuri osa tupakoinnin lopettamisesta on henkinen puoli. Kehon totuttautuminen eroon tupakasta voi aiheuttaa paljon tuskallisia ajatuksia ja näiden tunteiden kasaantuminen voi olla ongelma. Silloin voi olla todella mukavaa saada puhua jollekin. Joku, joka ymmärtää mitä olet käymässä läpi ja voi tukea sinua hyvien neuvojen avulla.

Voit myös hakea vastausta kysymyksiisi ja ajatuksiisi esimerkiksi:

 • terveyskeskuksesta
 • työterveyshuollosta
 • koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta
 • äitiysneuvolasta
 • apteekista
 • keskustelufoorumeista
 • tupakkavieroitusryhmistä

Tehokkaat nikotiinivalmisteet hillitsevät tupakanhimoa

Kun olet tumpannut, nikotiininhimo aiheuttaa huonovointisuutta, Keho ja etenkin aivojen reseptorit ovat tottuneet tasaiseen nikotiiniannokseen. Kun nikotiinin saanti keskeytyy, tunnet olosi huonoksi vieroitusoireiden seurauksena.

Onneksi käytettävissä on tehokkaita nikotiinivalmisteita.

Nykyään on olemassa laaja valikoima erilaisia ​​valmisteita, jotka auttavat sinua taistelemaan tupakanhimoa vastaan. Nikotiinivalmisteita on saatavilla muun muassa:

Nikotiinivalmisteet toimivat eri tavoin ​​eri ihmisillä. Hienoa laajassa tuotevalikoimassa on se, että voit löytää juuri itsellesi toimivan valmisteen, joka sopii sinulle ja tarpeisiisi.

Löydät nikotiinivalmisteita apteekeista, ruokakaupoista, kioskeista ja verkosta. Muista, että sinun on oltava 18-vuotias ostaaksesi nikotiinivalmisteita.

Aloita pienellä – löydä oikea. Monet apteekista ja ruokakaupoista löytyvistä tupakoinnin lopettamiseen tarkoiteuista valmisteista on saatavana sekä pieninä että suurina pakkauksina. Aloita aina pienemmällä vaihtoehdolla, jos haluat testata uutta tuotetta. Tällä tavalla et aiheuta suurta tappiota, jos käy ilmi, että ostamasi nikotiinivalmiste ei ole sinulle optimaalinen.

Sovellukset tupakoinnin lopettamiseen – moderni teknologia apuna tupakoinnin lopettamiseen

Älypuhelimesi voi toimia hyvänä tukena taistelussa tupakointia vastaan. Tarjolla on joukko erilaisia sovelluksia, joiden kaikkien tarkoituksena on auttaa ihmisiä lopettamaan tupakointi.

Sovelluksissa on usein toimintoja, kuten:

 • Chatti
 • Loki etenemisestä
 • Muistutuksia
 • Talous

Testaa erilaisilla sovelluksia ja katso mikä sopii juuri sinulle. Jotkut ovat ilmaisia, toiset maksullisia ja toisia voi ladata ja käyttää ilmaiseksi, mutta tarjoavat sovelluksen sisäisiä ostoja. Jotkut sovellukset sisältävät mainontaa.

Kirjallisuus ja äänikirjat – tietolähde ja apua

Tieto voi olla tärkeä kulmakivi savuttomuuden saavuttamisessa. 🤓 Nikotiiniriippuvuuden taustalla olevista mekanismeista lukeminen ja niiden ymmärtäminen sekä tiedon hankkiminen voivat monille olla tapa valmistautua paremmin tupakoinnin lopettamiseen ja selvitä vaivalloisista vieroitusoireista ja tupakanhimosta.

Markkinoilla on monia tupakoinnin lopettamista kertovia kirjoja. Usein ne perustuvat tieteellisiin tosiasioihin ja listaavat keinoja tai itseapustrategioita, joista voi olla hyötyä kaikille, jotka haluavat lopettaa. Samassa segmentissä voi olla myös vähemmän vakavasti otettavia kirjoja.

Ja muista myös, että jokaisella on erilaisia tapoja ja ​tarpeita. Voit miettiä ainakin näitä:

Tee taustatutkimusta! Mitä mieltä muut ovat löytämästäsi kirjasta?
Perustuvatko vinkit tieteelliseen tietoon vai onko sen takana vähemmän vakavasti otettava ”guru”?
Onko kirjaa helppo lukea ja onko tietoa helppoa hyödyntää? Jos yrität lopettaa tupakoinnin, olosi on varmasti jo tarpeeksi tukala. Viimeinen tarvitsemasi asia on huonosti kirjoitettu ja vaikeasti ymmärrettävä teksti.
Yksi asia on tietysti hyvä tupakoinnin lopettamiseen liittyvissä kirjoissa: pidät kätesi aktiivisina pidellessäsi kirjaa.

Niille, jotka mieluummin kuuntelevat kuin lukevat, on saatavilla laaja valikoima äänikirjoja, jotka käsittelevät tupakoinnin lopettamista. Joidenkin mielestä puheen kuuntelu antaa rauhoittavan ja turvallisen olon.

Myös äänikirjoihin pätee sama ajattelu, kuin perinteisiin kirjoihin – selvitä ensin mahdollisimman paljon kirjasta, josta kiinnostuit. Onko arvosteluja tai aiempien kuuntelijoiden suosituksia, jotka voivat antaa sinulle lisätietoa äänikirjan laadusta? Onko tekijä uskottava ja vakavasti otettava? Onko teoksella tieteellistä ja lääketieteellistä perustaa?

Nämä ovat kysymyksiä, jotka sinun tulee kysyä itseltäsi ennen kuin sijoitat rahaa ja aikaa kirjoihin tai äänikirjoihin matkallasi kohti viimeistä savuketta.

Mindfulness ja henkiset apuvälineet

Viime vuosina sellaiset käsitteet kuten mindfulness, meditaatio ja akupunktio ovat saaneet enemmän potkua terveysalalla. Usein nämä ovat esimerkiksi tekniikoita stressin ja ahdistuksen hallintaan tai kivun hoitoon. Mutta näitä saatetaan suositella myös tupakoinnin lopettamiseen. 🧘

Tärkeää muistaa:

 • Vaihtoehtoisilta hoidoilta puuttuu usein tieteellistä pohjaa.
 • Positiiviset tulokset voivat johtua lumevaikutuksista
 • Perinteisillä menetelmillä, esimerkiksi nikotiinivalmisteilla, on ​​tieteellistä tukea.

Esimerkkejä tupakoinnin lopettamisen vaihtoehtoisista menetelmistä ovat:

 • Meditaatio
 • Hypnoterapia (hypnoosi)
 • Akupunktio
 • Rentoutumisharjoitukset
 • Hieronta
 • Sähköstimulaatio

Näistä menetelmistä on olemassa tapauksia, joissa ihmiset toteavat saaneensa menetelmistä apua – mutta tutkimuksia vastaavista hoidoista on vähän tai ne tehdään ilmanvertailuryhmiä, joten vaikutusta tieteellisessä mielessä on vaikea osoittaa.

Samalla kaikki ihmiset ovat erilaisia ​​ja mikään yllä mainituista hoidoista ei ole luonnostaan ​​haitallista. Kun kyse on nikotiinista ja tupakasta eroon pääsystä, on yksilön itse päätettävä, mikä hänelle toimii parhaiten. Jos saat apua akupunktiosta tai vastaavasta tupakanhimon vähentämiseksi, on se tietenkin suuri voitto – oli menetelmä sitten tieteellinen tai ei!

Lopeta tupakointi ilman apuvälineitä – onko se mahdollista?

Voit varmasti lopettaa tupakoinnin ilman apua tai nikotiinivalmisteita – niin sanotulla ”kylmä kalkkuna”-menetelmällä (cold turkey). 🦃

Tämän tekeminen vaatii todellista tahdonvoimaa ja itsehillintää. Joillain on suuri osuus molempia, toisilla on taas vaikeampaa vastustaa tupakanhimoa.

Koska käytettävissä on useita hyviä, tehokkaita ja turvallisia apuvälineitä, ei sinun ole pakko kärsiä turhaan. Savuttomaksi pyrkiminen ilman apua ei tuo lisäarvoa, eikä ole häpeä tulla savuttomaksi hyödyntäen apuvälineitä. Tärkeintä on loppujen lopuksi savuttomuus. Ja sitä kautta parempi terveys ja elämänlaatu. Kaikki tavat ovat tutkimisen arvoisia. Jos yksi ei toimi, voi kokeilla toista.

Päätät itse menetelmän ja tahdin. Se on iso askel ja todellinen haaste useimmille ihmisille eikä ole epätavallista kokea myös tappioita matkalla voittoon. Huolimatta siitä, miten päädyt savuttomaksi, olet sankari.