Tupakoinnin lopettaminen

Oletko päättänyt lopettaa tupakoinnin? Onko aika tumpata lopullisesti? Mahtavaa! Silloin olet ottanut ensimmäisen askeleesi matkalla, joka voi todellakin pelastaa henkesi.

Tupakoinnin lopettaminen on paras lahja, minkä voit antaa itsellesi ja läheisillesi. Panostat terveyteesi ja vähennät sydän- ja verisuonitautien riskiäsi. Aluksi se voi tuntua lähes mahdottomalta – ja on totta, että tupakanpolton lopettaminen voi olla vaikeaa – mutta palkinto on toisaalta huikean suuri. Parempi terveys ja elämänlaatu sekä parempi kestävyys ovat vain joitain tupakoinnin lopettamisen hyödyistä.


 

Näin saat asian hallintaasi – 9 todella toimivaa tupakoinnin lopetusvinkkiä


1. Aseta tupakoinnin lopettamisellesi päivämäärä

Päivämäärän asettamisella tulevaisuuteen on etunsa. 📆 Lähestyessäsi valitsemaasi päivää voit:

 • Mietiskellä, miksi oikeastaan haluat polttaa. Kirjoita mielellään muistiin tuntemuksesi ja syysi tupakoinnille
 • Mieti sitten myös sitä, miksi haluat lopettaa tupakoinnin

Nämä muistiinpanot auttavat sinua, kun olet lopettanut. Silloin sinun on helpompi välttää tupakanhimon laukaisevia tilanteita tai hallita niitä.

2. Valitse tapasi lopettaa tupakointi

Tupakoiden heitto roskiin noin vain voi olla todella vaikeaa. Tupakka on huumetta, ja aivot kokevat tyydyttämättömän tarpeen. Ilman sitä joudut käymään läpi jonkin kestoisen vieroitusoireiden jakson. Ehkä sinulla on läheinen tai ystävä, joka voi olla “tukihenkilösi” ja jolle voit soittaa, kun asiat kärjistyvät.

Puhu lääkärisi kanssa erilaisista tavoista saada tukea. Niitä voivat olla tupakoinninlopetussovellukset, neuvonta, lääkitys tai esimerkiksi hypnoosi. Tupakoitsijoita varten on myös kehitetty kognitiivisia käyttäytymisterapiakursseja, jotka ovat keino saada apua toimivien lopettamisstrategioiden luomiseen. Joissain tapauksessa vain pari istuntoa on tarpeeksi. Voit löytää menetelmän tukea ja auttaa itseäsi sinä päivänä, kun todella päätät lopettaa tupakoinnin.

3. Apuneuvot tupakoinnin lopettamiseen

Kun lopetat tupakoinnin, vieroitusoireet voivat ilmetä päänsärkynä, mielialan vaihteluina ja energiavajeena. Hinku saada “vielä viimeinen savu” voi olla valtavan voimakas. Silloin nikotiinikorvausvalmisteet voivat suitsia vieroitusoireitasi. Voit valita useista nikotiinilääkkeistä, kuten esimerkiksi nikotiinisuihke tai annospussit. Tutkimukset osoittavat, että nikotiinikorvausvalmisteet parantavat onnistumisen mahdollisuuksiasi.

4. Lopettakaa tupakointi yhdessä

Kerro ystävillesi, perheellesi ja kollegoillesi aikovasi lopettaa tupakoinnin. Siten saat ympäristöltäsi tukea ja kannustusta varsinkin silloin, kun tupakointi houkuttelee. 👨🏾‍🤝‍👨🏻👩🏾‍🤝‍👩🏼

5. Vältä laukaisevia tekijöitä

Alkoholi voi tehdä vaikeaksi pitää kiinni lopettamispäätöksestä. Hyvä neuvo on välttää alkoholia ensi alkuun, tai ainakin vähentää sen käyttöä. Muita laukaisevia tekijöitä voivat olla ne savut, joita tapasit ottaa kahvin kanssa. Vinkki: vaihda teehen muutamaksi viikoksi.

Jos sinulla on tapana tupakoida ruuan jälkeen, keksi jotain, joka kiinnittää huomiosi muihin asioihin:

 • Harjaa hampaasi
 • Käy kävelyllä
 • Chattaile kaverin kanssa
 • Pureskele jotain

6. Siivoa

Poista ympäristöstäsi kaikki, mikä muistuttaa sinua tupakasta. Pese kaikki vaatteesi, jottet näkisi tai haistaisi jotain, joka muistuttaisi sinua tupakasta.

7. Kohota sykettäsi

Aktiivisuus on eräs tapa vähentää tupakanhimoa:

 • Ota jalkoihisi juoksukengät.
 • Kävelytä koiraa.
 • Kitke rikkaruohoja puutarhasta.
 • Kokeile jotain uutta. Vaikkapa joogaa?

Se auttaa! Polttamasi kalorit ovat tuovat kaikkeen hopeareunuksen. Sillä se vähentää painonnousun riskiä tupakoinnin lopettamisen yhteydessä.

8. Juo vettä

Juo paljon vettä!💧

 • Se antaa sinulle tekemistä
 • Se voi lievittää ärsytysyskääsi
 • Sen avulla kenties vältät napostelun
 • Runsas vedenjuonti yhdessä kuitupitoisen ravinnon kanssa auttaa myös pitämään yllä vatsan toimintaan

9. Yritä uudelleen

Älä pelästy, vaikka lankeaisitkin. Yritä uudelleen. Moni kokee useita takaiskuja, ennen kuin he saavuttavat lopullisen savuttomuuden tavoitteensa. Muista iloita niistä savukkeista, joita et polttanut tällä kerralla. Jokainen yritys hyödyttää terveyttäsi!

Mieti, mikä asia johti lankeamiseesi ja hahmota silloinen tilanne ja silloiset tunteesi. Käytä näitä oivalluksia mahdollisuutenasi vahvistaa lopettamispäätöstäsi.

Aseta sitten tupakoinnin lopettamiselle uusi päivämäärä mieluiten korkeintaan kuukauden päähän.

Raskaus ja imettäminen

Jos olet raskaana, sinun kannattaa pidättäytyä kokonaan tupakasta ja nikotiinista. Äidin tupakointi vaikuttaa hyvin vahingollisesti kohdussa olevaan lapseen. Lapsella voi olla normaalia alhaisempi syntymäpaino, tai sikiö voi saada kehitysvaurioita, ja raskausajan tupakointi lisää äkillisen kätkytkuoleman riskiä synnytyksen jälkeen.

Sinun kannattaa pidättäytyä kokonaan tupakasta ja nikotiinituotteista sinä aikana, kun imetät lastasi. Nikotiini imeytyy nopeasti maitoon ja siitä vauvaan. Se voi vaikuttaa haitallisesti lapseesi.

Kysy lääkäriltä, apteekin henkilökunnalta tai sairaanhoitajalta nikotiinivieroituksesta raskauden tai imetyksen aikana.

Miten autan puolisoani lopettamaan?

Elätkö tupakoitsijan kanssa? Samassa asunnossa asuvana saatat altistua passiiviselle tupakoinnille, josta voi tulla sinulle suuria haittavaikutuksia. Jos puolisosi haluaa lopettaa tupakoinnin on paljonkin asioita joita voit tehdä helpottaakseen hänen oloaan:

 • e saarnaamatta. Painota sitä, että haluat pitkän elämän hänen kanssaan ja näytä, millaisia käytännön hyötyjä läheisesi tupakoimattomuudesta seuraa, esimerkiksi laskelman tupakoinnin lopettamisen tuomista säästöistä.
 • Auta puolisoasi löytämään sopiva nikotiininvieroituslääke. Voit myös auttaa häntä siinä, että hänellä on niitä aina saatavilla.
 • Tarjoudu osallistumaan puolisosi aktiviteetteihin ja muihin tupakka-ajatuksia torjuviin toimiin.