Eroon tupakasta imeskelytablettien avulla

Näyttäytyykö apteekin eroon tupakasta -tuotehylly silmissäsi todelliselta viidakolta? Se on ymmärrettävää. Tuotteita, jotka voivat auttaa sinua eroon tupakasta, on tätä nykyä tarjolla todella paljon. Yksi uusimmista on nikotiinia sisältävä imeskelytabletti.

Vaikka tavoitteenasi olisikin aluksi vain vähentää tupakointia, voivat tabletit olla tässäkin isoksi avuksi. Jokainen polttamatta jätetty savuke on jo itsessään voitto, josta voit olla todella ylpeä.

Ja tilanteissa, joissa et syystä tai toisesta voi polttaa, voi nikotiini-imeskelytabletti olla paras ystäväsi hädässä.


 

Kaikki nikotiini-imeskelytableteista


Mikä on nikotiinia sisältävä imeskelytabletti?

Tabletit muistuttavat perinteisiä kurkkupastilleja sillä erotuksella, että kurkun käheyden lievittämisen sijaan ne sisältävät nikotiinia ja auttavat hillitsemään tupakanhimoa.

Nikotiinia sisältäviä imeskelytabletteja on saatavana eri vahvuuksissa, joista voit valita omaan tupakan vastaiseen taisteluusi kulloinkin parhaiten sopivan.

Mistä nikotiini-imeskelytabletteja voi ostaa?

Löydät tabletit apteekeista, ruokakaupoista, huoltoasemilta, kioskeista ja netistä. Hyvänmakuiset imeskeltävät nikotiinitabletit ovat monien arvostama apu tupakoinnin lopettamisessa. Niiden ostaminen edellyttää 18 vuoden ikää.

Kuinka imeskeltävät nikotiinitabletit toimivat?

Nikotiinia sisältävien imeskelytablettien käyttö tupakantuskien taltuttamiseksi on paitsi helppoa myös tehokasta. Pakkaus kulkee kätevästi mukana taskussa tai käsilaukussa, ja apu on näin aina lähellä tiukkojen tilanteiden yllättäessä.

 • Ota nikotiini-imeskelytabletti tupakanhimon iskiessä
 • Laita tabletti suuhun
 • Liikuttele tablettia tarvittaessa kielellä
 • Tabletti liukenee noin 10–15 minuutissa
 • Tupakanhimo on lieventynyt

Miksi valita juuri nikotiini-imeskelytabletti?

Helppoa. Hyvää. Huomaamatonta. Tässä tiivistetty kuvaus nikotiinitableteista ja niiden käytöstä. Tupakanhimon iskiessä haluat sen hillitsemisen olevan mahdollisimman vaivatonta. Aina käden ulottuvilla oleva nikotiini-imeskelytabletti voi tuoda ratkaisevaa turvallisuuden tunnetta tiukoissa tilanteissa ja helpottaa vieroitusoireita nopeasti ja mutkattomasti.

Tabletit voivat olla mainio vaihtoehto sinulle, joka et erityisemmin pidä purukumista. Sinulla on kenties herkät hampaat, tai olet usein tilanteissa, joissa purkan syönti ei ole soveliasta.

Tykkäätkö raikkaista mauista? Siinäkin tapauksessa nikotiinitabletit voivat olla juuri sinua varten.

Kuinka usein ja kuinka monta tablettia tulee ottaa?

Tupakointitottumukset ja tupakanhimo vaihtelevat yksilöittäin. Siksi vain sinä osaat päättää, kuinka usein ja kuinka monta imeskelytablettia tarvitset.

Apunasi on kuitenkin seuraava suositus:

 • 1 tabletti tunnissa tai joka toinen tunti
 • 8 – 12 tablettia päivässä on usein riittävä määrä

Mikäli käytössäsi on 2 mg tabletit, ei päivittäisen kokonaiskäytön tule ylittää 24 tablettia. Vahvempien 4 mg tablettien kohdalla maksimimäärä on 15 tablettia päivässä.

Kun tunnet, että olet saanut tupakanhimon hallintaan, voit tuntemuksiesi mukaan pienentää päivittäistä annostusta asteittain.

Mitkä ovat nikotiini-imeskelytablettien plussat ja miinukset?

Mitkä ovat nikotiini-imeskelytablettien plussat ja miinukset?

Kaikki ei sovi kaikille, ja aivan kuten muidenkin nikotiinivalmisteiden kohdalla, liittyy nikotiinia sisältävien imeskelytablettien käyttöön sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Tupakoinnin lopettaminen on itsessään jo tarpeeksi työlästä, eikä urakkaa kannata hankaloittaa entisestään käyttämällä itselle huonommin sopivia apukeinoja. Apukeinojen tarkoitus on olla aidosti avuksi!

Nikotiini-imeskelytablettien plussat:

 • Huomaamatonta ja helppoa – aivan kuin perinteiset kurkkupastillit!
 • Hyvä ja raikas maku!
 • Eri vahvuuksia eri tarpeisiin
 • Hyvä hinta-laatusuhde
 • Stimuloi suuta – usein tärkeä tekijä tupakointiin liittyvistä tavoista luovuttaessa

Nikotiini-imeskelytablettien miinukset:

 • Tablettien sisältämä nikotiini voi ärsyttää kurkkua
 • Juuri ennen tabletin ottamista (15 min tai vähemmän) nautitut happamat juomat saattavat heikentää tabletin imeytymistä ja tehoa
 • Tableteilla saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia

Mitä nikotiini-imeskelytabletit sisältävät?

Tablettien pääasiallinen ainesosa on luonnollisesti nikotiini. Tabletin teho perustuu nikotiiniin, joka auttaa sinua selviytymään äkillisistä tupakanhimopuuskista.

Muita tablettien keskeisiä ainesosia ovat:

 • Makuaineet
 • Isomalti (sokerialkoholi)
 • Maltitoli, mannitoli (sokerialkoholeja)

Jotkut voivat olla yliherkkiä tai allergisia eri sokerilajeille. Mikäli epäilet saavasi oireita tablettien sisältämistä sokereista, tulee sinun keskustella asiasta lääkärisi kanssa ennen nikotiini-imeskelytablettien käyttöä.

Tablettien sisältämät sokerilajit on valmistettu luonnollisin menetelmin maissista ja vehnästä, eivätkä ne ole haitallisia hampaille. Lisäksi tabletit sisältävät vain vähän kaloreita.

Mitä haittavaikutuksia voin saada imeskelytablettien käytöstä?

Nikotiini-imeskelytabletit voivat muiden nikotiinivalmisteiden tavoin aiheuttaa tiettyjä haittavaikutuksia. Nämä ovat ohimeneviä mutta yhtä kaikki mahdollisesti epämiellyttäviä. Noudata aina varovaisuutta nikotiinikorvaustuotteiden käytössä ja lue pakkausseloste huolellisesti.

Tavallisimpia nikotiinitabletteihin liitettyjä haittavaikutuksia ovat:

 • Kurkkukipu
 • Närästys ja ruokatorvirefluksi
 • Pahoinvointi
 • Ruuansulatusvaikeudet
 • Hikka

Mikäli saat tablettien käytöstä hankaliahaittavaikutuksia ja tarvitset apua vaihtoehdon löytämisessä, käänny lääkärin, sairaanhoitajan tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Kuinka paljon nikotiinia tabletit sisältävät?

Nikotiinia sisältäviä imeskelytabletteja on saatavana 1, 2 ja 4 mg vahvusina.

Tupakanhimon voimakkuus voi luonnollisesti vaihdella. Nikotiini-imeskelytabletteja on tarjolla eri vahvuuksia, joista voit valita sinulle kulloinkin parhaiten sopivan. Vahvemmat ja miedommat tabletit mahdollistavat myös käytön asteittaisen vähentämisen. Voit kokeilla aluksi miedomman vahvuista imeskelytabletilla, ja mikäli se ei riitä taltuttamaan tupakanhimoa, voit seuraavalla kerralla kokeilla vahvempaa tablettia. Ja kun pahin on voitettu, voit yrittää laskea annosta takaisin miedompien tablettien avulla.

Nikotiini-imeskelytableteista on tarjolla niin ikään eri pakkauskokoja.

Kuinka vahvoja nikotiini-imeskelytabletit ovat tupakkaan verrattuna?

Myös vahvemmat 4 milligramman tabletit ovat miedompia kuin tupakka. Tavallinen savuke sisältää noin 12 mg nikotiinia (on luonnollisesti olemassa myös vahvempia ja miedompia valmisteita).

Hupsis! Nielaisin nikotiini-imeskelytabletin. Onko se vaarallista?

Ei syytä huoleen. Nikotiinia sisältävän imeskelytabletin nielaisemisesta ei aiheudu vaaraa – ainut haittapuoli on se, että nikotiini ei imeydy yhtä hyvin vatsasta, ja näin tabletin teho jää heikommaksi ja hitaammaksi.

Imeskele tämän vuoksi tabletti aina aivan loppuun. Pureskelemalla ja nielemällä tabletti ei toimi suunnitellusti, ja menetät merkittävän osan sen auttavasta tehosta.

Nikotiini-imeskelytabletti ja raskaus

Raskaana olevien ei tule käyttää nikotiinia tai tupakkaa missään muodossa. Tämä koskee myös nikotiinikorvaushoitotuotteita. Nikotiinilla saattaa olla negatiivinen vaikutus sikiön kehitykseen – se muun muassa heikentää istukan ja kohdun verenkiertoa. Tupakointi raskauden aikana saattaa myös johtaa ennenaikaiseen synnytykseen ja alhaiseen syntymäpainoon.

Mikäli olet raskaana, on tupakoinnin lopettaminen parasta hoitaa ilman nikotiinivalmisteita. Jos imettävä äiti käyttää tupakkaa tai muita nikotiinituotteita, siirtyy nikotiini äidinmaidon välityksellä lapseen, mikä voi olla haitallaista.

Tiedustele lääkäriltäsi tai neuvolastasi nikotiinittomista metodeista tupakoinnin lopettamiseksi. Voit olla myös yhteydessä tupakoinnin lopettamisessa auttaviin palvelutahoihin.

Nikotiini-imeskelytabletit ja lapset

Muiden lääkkeiden tavoin nikotiini-imeskelytabletit tulee säilyttää lasten ulottumattomissa.

Mitä voi tapahtua, jos lapsen elimistöön päätyy nikotiinia? Kyseessä on myrkyllinen aine, ja lapset ovat sille erityisen herkkiä – aikuiselle normaali annos voi olla hyvin haitallinen lapselle. Nikotiinimyrkytys voi johtaa lapsella seuraaviin oireisiin:

 • Pahoinvointi
 • Oksentelu
 • Huimaus

Mikäli epäilet lapsesi käyttäneen nikotiini-imeskelytabletteja, tulee sinun ensisijaisesti olla yhteydessä Myrkytystietokeskukseen. Suun huuhtominen happamalla nesteellä, kuten tuoremehulla, saattaa olla hyväksi, koska se estää nikotiinin imeytymistä suun limakalvoilta.

Mikäli lapsesi tila on vakava, ja hänellä ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, sinun tulee ottaa yhteys Myrkytystietokeskukseen ja terveyskeskukseen/päivystykseen.

Nikotiini-imeskelytablettien tehokas ja turvallinen käyttö

Ennen nikotiinitablettien käyttöä on tärkeää, että luet pakkausselosteen huolellisesti. Parhaan hoitotehon saavuttamiseksi sinun tulee noudattaa suositeltuja annostuksia. Liian suuri tai liian pieni annos vaikuttaa haitallisesti toivottuun lopputulokseen.

Tupakoinnin lopettaminen – tärppejä taistoon

Lopullisten hyvästien heittäminen tupakalle ei ole helppoa. Korvaustuotteet, kuten nikotiini-imeskelytabletit, ovat usein oiva apu mutta eivät kuitenkaan mikään varman onnistumisen takaava ihmeratkaisu. Savuttomuuden saavuttaminen saattaa vaatia useita erilaisia toimia ja elämäntapamuutoksia.

Savuttomuuden positiivisten puolien listaaminen voi olla hyvä tapa aloittaa tupakasta irrottautuminen. Kysy itseltäsi: Mitkä asiat muuttuvat paremmiksi, jos lopetan tupakoinnin kokonaan? Edessä olevia muutoksia voivat olla muun muassa:

 • Kohentunut terveys! Tupakoinnin haitallisuus terveydelle ei ole mikään salaisuus. KEUHKOAHTAUMATAUTI, keuhkosyöpä, muut syövät, sydän- ja verisuonisairaudet sekä erilaiset suun sairaudet ovat todennäköisempiä tupakoitsijoilla.
 • Helpottunut hengitys! Tupakointi heikentää keuhkojen kapasiteettia merkittävästi. Lopetettuasi tupakoinnin huomaat melko pian selkeän muutoksen parempaan.
 • Parantunut haju- ja maksuaisti! Tupakansavun sisältämät kemikaalit turruttavat makuaistia. Savuttomana ruoka maistuu paremmalta ja tuoksut miellyttävämmältä.
 • Lihonut lompakko! Tupakointi maksaa rahaa. Jos poltat esimerkiksi askin päivässä, tarkoittaa se jopa 3000 euroa vuodessa! Näille euroille on varmasti parempaakin käyttöä.
 • Kauniimpi hymy ja raikkaampi hengitys! Tupakansavu värjää hampaita ja saa hengityksen haisemaan pahalle.

Vältä laukaisijoita

Selkeänä mielessä olevat tupakoinnin lopettamista motivoivat tekijät auttavat osaltaan jaksamaan vaikeina aikoina. Arjessasi vaanivien, tupakanhimoa mahdollisesti laukaisevien tekijöiden tunnistaminen voi olla myös hyödyksi. Tunnistatko esimerkiksi tilanteita, toimintoja tai nautintoaineita, jotka aivosi yhdistävät tupakointiin? Kun olet tietoinen niistä, on sinun helpompi välttää tupakanhimoa laukaisevia tekijöitä.

Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat myös olla oiva hätäapu näissä tilanteissa. Nikotiinitabletti taskussasi tunnet olosi varmemmaksi eikä sinun tarvitse vältellä eri tilanteita ja tekemisiä vain tupakanhimon pelossa.

Arjen rutiinit kohentavat kertoimiasi

Selkeät rutiinit voivat olla todellisia tukipilareita taistossasi tupakkaa vastaan. Näitä voivat olla muun muassa ravinnonsaannin, liikunnan ja levon säännöllisyydestä huolehtiminen. Nikotiinivalmisteet voivat myös olla apunasi äkillisten notkahdusten ja tupakanhimokohtausten taltuttamisessa.