Mitä tapahtuu, kun lopetat tupakoinnin?

Oletko päättänyt päästä eroon tupakoinnista? Onnittelumme! Savuttomuuden saavuttaminen on vaikea prosessi, ja jotkut oireista voivat tuntua rajun vaikeilta, mutta pidä pintasi! Ne menevät ohitse. Poltettuasi viimeisen savukkeesi kehossasi tapahtuu useita positiivisia asioita. 😊

Vaikeat sivuvaikutukset ovat tavallisia, kun tupakoitsija yrittää lopettaa tupakanpolton. Se on kuitenkin hyväksi keholle, joka nyt ahkeroi parantaakseen itsensä ja sopeutuakseen savuttomaan arkeen. Voit kokea sekä huimausta, päänsärkyä että pistävää tunnetta käsissä ja jaloissa. Myös yskä ja kurkkukipu ovat tavallisia oireita. Vatsa voi konstailla, ja saatat kokea sekä pahoinvointia että ummetusta.

Mutta nämä sivuoireet katoavat aikanaan, ja voit lievittää niitä. Tästä voi lukea lisää siitä, mitä tupakoinnin lopettamisen jälkeen tapahtuu ja miten voit käsitellä vastainkäymisiä.


 

10 tupakoinnin lopettamisen jälkeen kehossa usein tapahtuvaa asiaa


1. Lisääntynyt ruokahalu ja hitaampi aineenvaihdunta

Kun lopetat tupakoinnin, aineenvaihduntasi saattaa hidastua, jolloin kalorit palavat hitaammin. Tämä saattaa aiheuttaa painosi nousua. Se tuntuu kenties epäoikeudenmukaiselta nyt, kun olet päättänyt tehdä jotain hyvää kehollesi.

Sen sijaan, että vertaisit terveyshyötyjä mahdolliseen painonnousuun sinun kannattaa muistaa kaikki ne hyödyt, jotka saat lopettamalla tupakoinnin kokonaan. Esimerkiksi sydänkohtauksen ja keuhkosyövän riskit vähenevät kun et polta – ja ne ovat asioita, joiden puolesta kannattaa kamppailla! Voit pitää painosi kurissa lopetettuasi tupakoinnin syömällä vähemmän ja hitaammin. Sinun kannattaa myös juoda lasillinen vettä ennen ateriointia ja huolehtia säännöllisestä liikunnasta arjessasi.

2. Ihosi voi jatkossa paremmin

Tupakointi vahingoittaa ihoa, ja kun päätät lopettaa, ihosi voi takuuvarmasti paremmin.

Jotkut saavat savukkeista luovuttuaan finnejä, mutta ihon huonokuntoisuus ei johdu tupakoinnin lopettamisesta. Tupakointi saattaa päin vastoin pahentaa aknea ja muita ihosairauksia, koska se heikentää ihon hapensaantia. Siten ihosta tulee kuivempi ja huonokuntoisempi.

Vinkki! On hyvä ajatus selvittää, mitä tuotteita käytit tupakointiaikanasi. Ihosi voi ehkä paremmin, jos muutat ihonhoitorutiinejasi.

3. Yskä ja kurkkukipu

Kun lopetat tupakoinnin vaurioituneet värekarvasi alkavat toipua. Se saattaa aiheuttaa kutinaa kurkussasi, joka tuntuu ärtyneeltä. Voit saada yskää, ja ylös yskimäsi lima saattaa olla värjäytynyttä. Mutta älä pelästy! Tämä johtuu siitä, että keuhkosi puhdistautuvat, ja nämä epämukavuudet katoavat pian. 😉

4. Ummetus ja pahoinvointi

Tupakoinnin lopettaminen saattaa aiheuttaa pahoinvoinnin tunnetta. Jos olet aikaisemmin saanut vatsasi toimimaan tupakoinnilla, pahoinvointi saattaa johtua ummetuksesta. Pahoinvointi lakkaa, kun saat vatsasi toimimaan.

Kuivattujen luumujen syöminen on vanha ja usein hyvin toimiva kotikonsti. Ne voivat tehdä ihmeitä! Kokeile sekoittaa yön yli liotettuja pellavansiemeniä luumusoseeseen.

Liikunnan lisääminen on usein hyvä keino saada vatsa toimimaan nopeammin. Kuitupitoinen ruoka, hedelmät ja vihannekset edistävät ruoansulatustoimintaa. Juo myös paljon vettä!💧

5. Tulet kokemaan tupakanhimoa

Kehosi on tottunut saamaan tietyn määrän nikotiinia, joten kun se loppuu, seurauksena on useimmiten vieroitusoireita. Voimakas tupakanhimo on tavallinen oire, joka kestää normaalisti 20-30 sekuntia – mutta ne sekunnit saattavat tuntua ikuisuudelta. Testaa asia asettamalla puhelimesi aikakello 30 sekunnille ja tee jotain muuta, kunnes ajastin piippaa.

Voit myös hälventää tupakanhimoasi kävelemällä, kuuntelemalla suosikkikappaleitasi tai juomalla lasillisen vettä. Löydät takuulla jotain, joka saa sinut ajattelemaan jotain muuta.

6. Väliaikainen päänsärky

Kun lopetat tupakoinnin, voit saada niin kutsutun tupakoinninlopetuspääkivun. Se tulee ja menee aaltoina lopettamisen jälkeen, mutta onneksi kipujaksot ovat lyhyitä. Ne heikkenevät ajan myötä ja katoaa lopulta kokonaan. Sinä aikana on useita tapoja lievittää kipua. Kokeile ja tutki, mikä sopii parhaiten juuri sinulle:

  • Inkiväärin ja vahvojen mausteiden sanotaan auttavan
  • Hieronta, jooga ja venyttely voivat auttaa lihaksia rentoutumaan
  • Yksi vinkki on kylmyys; jääpala ohimolla tai kylmä pyyheliina niskalla voi lievittää kipua nopeasti. 🧊

7. Saatat tuntea masennusta tai ahdistuneisuutta

Voimakas tupakanhimo saattaa aiheuttaa alakuloisuutta. Yksi syistä on se, että sinulla on onnellisuushormoni dopamiinin vaje.

Kun mieliala laskee voit yrittää syödä ananasta, lohta tai kikherneitä. 🍍 Ne saattavat auttaa kehoasi tuottamaan dopamiinia. Tomaatit, kurpitsansiemenet ja kaurahiutaleet ovat muita pieniä onnentuojia, jotka voivat auttaa sinua, jos kaikki tuntuu vaikealta.

8. Voit saada univaikeuksia

Tavallinen tupakoinnin lopettamisesta aiheutuva oire on nukahtamisvaikeus. Saatat jonkin aikaa tupakoinnin lopettamisen jälkeen kokea itsesi erityisen väsyneeksi. Mutta muista, se on vain väliaikaista! Vaivat katoavat muutamassa viikossa, ja sen jälkeen nukut todennäköisesti paljon paremmin kuin tupakointiaikanasi.

Tutkimukset osoittavat, että tupakoitsijat nukkuvat huonommin kuin tupakoimattomat. Jos sinulla on savukkeiden hylkäämisen jälkeen nukkumisvaikeuksia, voit tehdä seuraavaa:

  • Mieti makuuhuoneettasi
  • Ehkä voisit helliä itseäsi mukavalla uudella sängyllä?
  • Aseta makuuhuoneen lämpötilaksi 16-18 astetta.

Muista käydä kävelyllä lounaan jälkeen. Päivänvalo vaikuttaa siten, että kun illalla tulee pimeää, nukahdat helpommin.

9. Huimaus

Huimaus on epämiellyttävä tunne, mutta onneksi usein täysin vaaraton. Jos sinua huimaa, se johtuu siitä, että veresi virtaa vilkkaammin suonissasi samalla kun verenpaineesi ja sykkeesi alenevat.

Älä ole huolissasi! Voit lieventää huimausoireita ja pahoinvoinnin riskiä juomalla vettä ja liikkumalla.

Kuinka pitkään tupakoinnin lopettamisoireet jatkuvat?

Kehon fyysinen nikotiinintarve on vähentynyt kahden viikon kuluessa. Samalla tupakoinnin lopettamisoireet vähenevät ja alkavat kadota.