Tupakoinnin haittavaikutukset – lista, joka sinun on luettava

Etsitkö motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen? Täältä löydät luettelon tupakoinnin vaikutuksista. Kuinka tupakointi vaikuttaa kehoosi, mitä haittavaikutuksia ja sairauksia tupakointi voi aiheuttaa

Kun luet luetteloa tupakoinnin vaikutuksista elimistöösi, saatat kysyä itseltäsi ”eikö kurjuudelle ole loppua”.

Lopettaminen ei ole helppoa, mutta jos harkitset tupakoinnin vähentämistä tai tupakoinnin lopettamista, olet ottanut ensimmäisen askeleen.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Kehomme kykenee uskomattomaan toipumiseen! Jokainen polttamatta jäänyt savuke on voitto.🏆


 

Päästä varpaisiin – usein kysyttyjä kysymyksiä tupakoinnin vaikutuksista


Tupakoinnin eri addiktiot:

 • Kemiallinen – nikotiini on riippuvuutta aiheuttava ja elimistö kokee vieroitusoireita nikotiinin puuttuessa.
 • Psykologinen – kokemus siitä, että jotain puuttuu, kun et tupakoi.
 • Sosiaalinen – tietyissä tilanteissa, kuten juhlat ja kahvitauot, aiheutuu tarvetta polttaa.
 • Tottumus – Tupakointi on tapa. Ensimmäisen kahvikupin yhteydessä aamulla, illallisen jälkeen, kun puhelin soi.

Kuinka tupakointi vaikuttaa päänsärkyyn?

Suurimmalla osalla on joskus ollut päänsärkyä. Päänsärky on yleensä täysin vaaraton ja paranee itsestään. 🤯

Usein päänsärky liittyy jännitteisiin, mutta se voi johtua myös tupakoinnista. Tupakansavu lisää päänsäryn riskiä ja voi laukaista jopa migreenin.

Miksi saan päänsärkyä tupakoinnista?

Tupakansavu sisältää myös hiilimonoksidia eli häkää, joka on myrkyllinen kaasu.

Häkä voi johtaa elimistön hapenpuutteeseen, koska se syrjäyttää hengitysilman mukana keuhkoihin kulkeutuessaan hapen kiinnittymällä hemoglobiiniin happea helpommin.

Hiilimonoksidi voi aiheuttaa myös huimausta, päänsärkyä ja pahoinvointia.

Kuinka tupakointi vaikuttaa silmiin?

Tupakointi voi heikentää näköä ja lisätä kaihin riskiä.

Tupakoimattomiin verrattuna tupakoitsijat kärsivät useammin myös niin sanotusta silmänpohjan ikärappeumasta. 🙈

Tupakoidessasi harmaakaihin riski kasvaa. Kaihi aiheuttaa näön sumenemista, ja vakavissa tapauksissa leikkaus on ainoa hoitokeino. Tupakoimattomiin verrattuna tupakoitsijoilla on suurempi riski ikämuutosten kehittymiselle silmän keltaiseen täplään.

Kuinka tupakointi vaikuttaa hampaisiin?

Ientulehduksesta ja parodontiitista voivat kärsivät sekä tupakoitsijat että tupakoimattomat. Petollista on se, että tupakointi voi peittää ensimmäiset varoitusmerkit!

Ikenien heikentynyt verenkierto voi peittää ientulehduksen merkit ja edesauttaa sen kehittymistä parodontiitiksi.

Hampaat värjääntyvät myös savusta. 🙊

Varoitusmerkit ientulehduksesta voivat olla ikenien verenvuoto tai särky. Tupakoitsijana olet vaarassa olla huomaamatta varoitusmerkkejä. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja saattaa johtaa siihen, että tulehtuneet ikenet eivät vuoda verta. Tästä voi seurata se, että sairaus havaitaan vasta myöhemmässä vaiheessa, jolloin sen hoitaminen voi olla huomattavasti vaikeampaa.

Kuinka tupakointi vaikuttaa kurkkuun ja yskään?

Tupakointi voi aiheuttaa yskää ja kurkkukipua. Savu ärsyttää kurkun limakalvoja ja se voi johtaa kirvelyyn tai kipuun.

Yskä on periaatteessa suojamekanismi, jota elimistö käyttää pitämään hengitystiet puhtaina.

Epäiletkö, että yskä johtuu muusta kuin flunssasta? 🤧 Siinä tapauksessa sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon asian selvittämiseksi.

Jatkuva yskä ja rasittava limainen yskä (tupakkayskä) voivat olla keuhkoahtaumataudin eli kroonisen ahtauttavan keuhkosairauden oireita. Jos epäilet, että sinulla on keuhkoahtaumatauti, tulee sinun käydä terveyskeskuksessa saadaksesi diagnoosin oireille. Ne voivat myös auttaa sinua lopettamaan tupakoinnin. Tärkeintä on selvittää, mistä yskä johtuu, jotta saat oikeaa hoitoa.

Miten tupakointi vaikuttaa keuhkoihin?

Tupakointi vaikuttaa jokaiseen eri tavoin. Mutta tupakointi vahingoittaa kaikkien keuhkoja.

Keuhkoissa on miljoonia pieniä rakkuloita ja  ne tuhoutuvat kun tupakoit. Tupakoidessasi vedät myös muun muassa tervaa keuhkoihisi. Terva vaikeuttaa keuhkojen hapen kuljetusta ja heikentää hengittämistä.

Kun tupakoit, keuhkojen on vaikeampi saada happea. Keuhkoissa on satoja miljoonia keuhkorakkuloita. Kun tupakoit, ne tuhoutuvat eivätkä ne valitettavasti tule takaisin. Tupakointi tarkoittaa, että keuhkoihin kulkeutuu sekä tervaa että hiilimonoksidia, mikä edelleen vaikeuttaa hapen kuljetusta. Tupakointi vaikuttaa yksilöihin eri tavalla, mutta tupakoinnin aiheuttamat vahingot ovat pysyviä. Vaikka tupakoinnin aiheuttamat vauriot ovat pysyviä, tupakoinnin lopettamisen jälkeen verenkierto paranee ja hengitysvaikeudet vähenevät.

Kuinka tupakointi vaikuttaa vatsaan?

Voiko tupakoinnista saada vatsakipua? Kyllä, savun sisältämät aineet voivat heikentää suoliston toimintaa. Vatsan täytyy silloin työskennellä kovemmin, mikä voi aiheuttaa kipua ja stressiä vatsassa.

Tupakoitsijat voivat kärsiä mahahaavoista, koska tupakointi vaikuttaa immuunijärjestelmään. Tupakointi tarkoittaa myös sitä, että haavojen paraneminen vie kauemmin.

Tupakoinnin yleisiä oireita ovat ylävatsakipu, nopea kylläisyyden tunne ja pahoinvointi.

Kuinka tupakointi vaikuttaa aineenvaihduntaan?

Tupakointi nopeuttaa aineenvaihduntaasi ja voi myös vähentää ruokahalua.

Tämä voi aiheuttaa huolta painonnoususta tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. Mutta tutkimukset osoittavat myös täysin päinvastaista – että monen pitkään tupakoineen paino sen sijaan nousee. Syynä on se, että keho tottuu savukkeiden myrkkyihin, eikä reagoi niihin enää niin herkästi.

Kuinka tupakointi on vaikuttanut sydämeen ja sydäninfarktien riskiin?

Tupakointi vaikeuttaa sydämen työtä.

Miksi? Tupakansavu sisältää hiukkasia, jotka vaikeuttavat elimistön hapen saantia. Tämä puolestaan lisää sydämen tarvetta pumpata verta kehon eri osiin.

Tupakansavussa on muun muassa hiilimonoksidia, joka vaikeuttaa elimistön hapensaantia ja lisää sydämen työtaakkaa. Tutkimukset osoittavat että tupakoivat naiset saavat keskimäärin ensimmäisen sydänkohtauksensa keskimäärin 14 vuotta aikaisemmin kuin savuttomat.

Miten tupakointi vaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin?

Tupakoitsijan yleisin kuolinsyy on sydän- ja verisuonitauti. Riski saada sydänkohtaus ennen 40 ikävuotta on viisi kertaa suurempi tupakoitsijoilla kuin tupakoimattomien keskuudessa.

Verisuonien toiminta heikentyy tupakoinnista ja riski veritulppien syntymiseen lisääntyy. Tupakoimattomiin verrattuna tupakoitsijalla on kaksinkertainen riski kärsiä sydänsairauksista, arterioskleroosista ja aivohalvauksesta. Tupakointi aiheuttaa rasvan kertymistä ja kerrostumien muodostumista verisuonten sisälle. Nämä lisäävät puolestaan sydänkohtauksen riskiä.

Useat tutkimukset osoittavat myös, että tupakointi aiheuttaa tulehduksia verisuonten seinämissä. Tupakoitsijalla on myös suurempi riski kärsiä laskimorasvasta isoissa valtimoissa. Tämä voi johtaa siihen, mitä yleensä kutsutaan ”katkokävelyksi”. Se on verisuonitauti, joka johtuu vähentyneestä verenkierrosta jaloissa ja saa sinut tuntemaan kipua, yleensä suonissa, ja pakottaa sinut seisomaan paikallaan, kunnes kipu helpottaa. Vakavissa tapauksissa tämä voi johtaa amputaatioon. Hjärt-Lungfondenin mukaan, yhdeksän kymmenestä, tautiin sairastuvasta on tupakoitsijoita.

Kuinka tupakointi vaikuttaa verenpaineeseen?

Nikotiini vaikuttaa kehon stressihormoneihin. Se puolestaan ​​vaikuttaa sykkeeseen ja verenpaineeseen.

Kun tupakoit, verenpaineesi nousee muutamassa minuutissa. Aamun ensimmäinen savuke on se, joka nostaa verenpainetta eniten. Korkean verenpaineen huolenaihe on, että se lisää sydänkohtauksen riskiä.

Korkea verenpaine lisää aivohalvauksen riskiä, ​​mutta myös sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan, munuaissairauden, dementian ja jalkojen heikentyneen verenkierron riskiä. Korkea verenpaine taas haittaa sydämen pumppauskykyä. Ainoa tapa tietää, onko sinulla kohonnut verenpaine, on mitata se. Oireet ovat sellaiset, että on helppo luulla, että ne koskevat jotain muuta, kuten lievää päänsärkyä ja väsymystä.

Kuinka tupakointi vaikuttaa verenkiertoon?

Kun tupakoit, kehon verenkierto heikkenee.

Kun verenkierto heikkenee, esimerkiksi tulehduksista parantuminen vie enemmän aikaa. Lisäksi sydän rasittuu, kun se joutuu lyömään nopeammin.

Veri kuljettaa happea ja ravintoa kehon kaikkiin osiin. Solut, lihakset ja sisäelimet voivat näin toimia optimaalisesti. Maitohappo ja kuonatuotteet kulkeutuvat myös veressä antaen lihaksillesi mahdollisuuden palautua. Hyvä verenkierto tarkoittaa, että tulehdus voi parantua. Kun tupakoit, nämä toiminnot heikkenevät. Elimistöösi kulkeutuu vähemmän happea kuin normaalisti ja verenpaine nousee. Sydämesi rasittuu, koska sen on pakko lyödä nopeammin. Valtimoiden limakalvot vaurioituvat ja verenkierto heikentyy sormissasi sekä varpaissasi.

Tupakointi ja taudit

Tupakoitsijat altistuvat useille sairauksille. Osa taudeista ovat tappavia.

Jokainen tupakanhenkäys vapauttaa tuhansia myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja. Nämä kulkeutuvat verenkierron kautta ympäri kehoa ja hajottavat elimistön puolustuskykyä.

Mitä sairauksia tupakoinnista voi saada?

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisin tupakointiin liittyvä sairausryhmä. Perästä tulevat keuhkosairaudet ja lisääntynyt syöpäriski. Tupakointi voi myös johtaa vatsahaavoihin, näköhäiriöihin, osteoporoosiin ja hampaiden kiinnityskudossairauteen (parodontiitti).

Kuinka tupakointi vaikuttaa kehon tulehduksiin?

Tuntuuko siltä, että vilustut aina kun joku aivastaa? Olet todennäköisesti oikeassa. Tupakoinnilla on voimakas vaikutus immuunijärjestelmään ja se heikentää huomattavasti kehon suojautumista infektioita vastaan.

Kuinka tupakointi vaikuttaa kuntoon ja voimaharjoitteluun?

Tupakointi heikentää hengitystä. Tämä tarkoittaa, että kykysi jaksaa pidempiä harjoituksia tai lisätä treenin intensiteettiä heikkenee, kun tupakoit.

Et tule pääsemään maksimaaliseen suoritukseen, huolimatta siitä, kuinka hyvin harjoituksesi on suunniteltu. Keho ei pysty tekemään parastaan.

Kuinka tupakointi vaikuttaa pahoinvointiin?

Kun tupakoit ensimmäistä kertaa, tunnet todennäköisesti kehon reagoivan. Ei pelkästään yskällä, vaan myös pahoinvoinnilla.

Tupakansavun myrkylliset aineet saavat sinut tuntemaan huimausta ja pahoinvointia.

Kuinka tupakointi vaikuttaa väsymykseen?

Tuntuuko siltä, ​​että olet juuri mennyt sänkyyn, kun kello soi aamulla? 🥱 Se voi johtua tupakoinnista. Tupakoinnilla on negatiivinen vaikutus uneen. Nukahtaminen on vaikeampaa, syvät REM-unet vähenevät ja heräilet öisin. Aivot ja keho eivät tällöin ole saaneet tarpeeksi tarvitsemaansa lepoa. Tämä saa sinut tuntemaan olosi entistä väsyneemmäksi päivällä.

Kuinka tupakointi heikentää mielenterveyttäsi?

Voiko tupakointi aiheuttaa mielenterveysongelmia?

On tutkimuksia, jotka osoittavat, että tupakoitsijat kärsivät todennäköisemmin masennuksesta kuin tupakoimattomat. Mutta mikä savukkeissa tämän aiheuttaa, ei vielä tiedetä.

On kuitenkin selvää näyttöä siitä, että masennus ja stressi vähenevät, kun lopetat tupakoinnin.

Tupakoinnin seuraukset:

 • Viisitoista kertaa suurempi riski saada keuhkosyöpä.
 • Kymmenen kertaa suurempi keuhkoahtaumataudin riski.
 • Kymmenen kertaa suurempi riski saada ruokatorven syöpä.
 • Viisi kertaa suurempi riski saada sydänkohtaus ennen 50 vuoden ikää.
 • Kolme kertaa suurempi sydänkohtauksen riski 50-vuotiaana.
 • Kolme kertaa suurempi aivohalvauksen riski.
 • Kolme kertaa suurempi riski saada virtsarakon syöpä.