Passiivinen tupakointi on sekä terveys- että ympäristöongelma
Tupakointi ei vahingoita vain tupakoitsijaa itseään. Myös tupakoitsijan läheiset ja hänen ympäristössään olevat ihmiset saavat haittoja, vaikka he eivät itse koskaan ottaisi edes yhtä henkosta. Tupakoinnin lopettaminen voi siten olla hyvä asia myös muille kuin sinulle itsellesi. Perheesi ja ystäväsi hyötyvät siitä, että sammutat viimeisen savukkeesi.
Kaikki, mitä sinun tulee tietää passiivisesta tupakoinnista
Mitä passiivinen tupakointi tarkoittaa?
Passiivinen tupakointi tarkoittaa sitä, että et polta itse mutta altistut ympäristössäsi olevien ihmisten tupakansavulle. Siten myös sinä altistut kaikille tupakoinnin aiheuttamille vaaroille.
Pitkäkestoinen ympäristötupakoinnille altistuminen on yhtä suuri terveysriski on perinteinen tupakointi. Passiiviseen tupakointiin voidaan vuosittain yhdistää 5-10 keuhkosyöpätapausta ja noin 400 sydän- ja verisuonitautitapausta.
Miten passiivinen tupakointi voi vahingoittaa terveyttäni?
Passiivinen tupakointi vaikuttaa periaatteessa samalla tavalla kuin jos polttaisit itse. Passiivisena tupakoitsijana saat siten tupakansavusta yhtä paljon vahingollisia aineita kuin tupakoitsija itsekin. Jos olet lisäksi herkkä savulle, se saattaa tuntua myös epämukavalta ja ärsyttävältä. Eikä se haisekaan hyvältä – haju tarttuu myös tupakoimattoman hiuksiin ja vaatteisiin yhtä helposti kuin tupakoitsijankin.
Tavallisia oireita tai vaivoja voivat olla:
- silmien ärtyminen
- yskä
- polttava tunne kurkussa
- päänsärky
- hengenahdistus
Savun määrä ja altistumisen kesto ovat tietysti täysin ratkaisevia sille, kuin vakaville terveysriskeille altistut. Kun olet tupakoitsijan läheisyydessä, sinulla on seuraavat riskit:
- Pitkäkestoinen tupakansavulle altistuminen voi johtaa 20 suurempaan keuhkosyövän riskiin.
- Sydänkohtauksen riski kasvaa 30 prosentilla
- Sydänsairauksista kärsivien ihmisten riski saada sydänkohtaus voi kasvaa passiivisen tupakoinnin johdosta
- Tupakansavu pahentaa astmaa ja allergioita sekä lisää kroonisten hengitystieoireiden riskiä
Tupakoitko, mutta haluat vähentää ympäristösi ja perheesi terveysriskejä? Muista silloin nämä asiat:
- Yritä aina tupakoida selkeästi loitolla muista, varsinkin lapsista
- Yritä vaihtaa vaatteesi tupakoinnin jälkeen – savulle altistetut kankaat sisältävät savun myrkyllisiä aineita
- Yritä vaihtaa savukkeet savuttomiin nikotiinilääkkeisiin, kuten imeskelytabletteihin, annospusseihin tai suusuihkeisiin. Nämä taittavat kärjen tupakanhimoltasi, ja niiden suuri etu on siinä, että ne eivät vaivaa ketään muuta.
Passiivinen tupakointi ja lapset
Lapset ja tupakka ovat tietysti huono yhdistelmä, ja pienet lapset ovat erityisen herkkiä passiiviselle tupakoinnille. Tupakansavuisessa ympäristössä kasvavat lapset saavat muita lapsia useammin hengitystietulehduksia ja korvatulehduksia. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että heidän keuhkonsa toimivat huonommin ja heidän ilmatiehyensä ja limakalvonsa ovat vastaanottavampia infektioille.
Oletko juuri saanut lapsen? Muista, että passiivinen tupakointi kotona lisää äkillisen kätkytkuoleman riskiä. Kodin pitäminen puhtaana tupakansavusta on turvallisin ja terveellisin vaihtoehto. 🚭
Kun vastaleivottuna vanhempana lopetat tupakoinnin annat siten suuren lahjan paitsi itsellesi myös lapsellesi ja puolisollesi. Perheelläsi on suuremmat mahdollisuudet pysyä terveenä, ja saat mahdollisesti myös enemmän yhdessäoloaikaa.
Passiivinen tupakointi raskauden ja imettämisen aikana.
Jos olet raskaana suositellaan, että vältät tupakansavuisia ympäristöjä mahdollisimman paljon. Äidin hengittämä savu vaikuttaa nimittäin kohdussa olevaan sikiöön monin vahingollisin tavoin. Muun muassa on todennäköisempää, että lapsi kehittää allergioita tai astman.
Riskien luetteloa voidaan valitettavasti pidentääkin. Tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että raskauden aikainen passiivinen tupakointi voi johtaa siihen, että lapsen motoriset kyvyt ja keskittymiskyky heikkenevät merkittävästi. Passiiviselle tupakoinnille altistuneen äidin lapsilla on suurempi vaara tulla itse riippuvaiseksi tupakasta teini-iässä.
Miten passiivinen tupakointi vaikuttaa koiraani ja muihin kotieläimiin?
Tupakansavu ei aiheuta vaaroja pelkästään ihmisten terveydelle. Myös nelijalkaiset ystävämme voivat huonosti, kun isäntä tai emäntä tupakoi. Glasgowin yliopiston tutkimus esimerkiksi osoittaa, että tupakoivassa kodissa kasvavien lemmikkien syöpäriski kasvaa.
Riski on suuri varsinkin kissoilla. 😿 Tutkijoiden arvio on, että se saa suuria määriä vahingollisia aineita turkkiinsa, josta ne sitten nuolevat sen vatsaansa puhdistaessaan itseään.
On myös muistettava, että lemmikeillämme on erittäin herkät pienet kuonot. Moni meistä ihmisistä kärsii paljonkin tupakansavusta. Koiran hajuaisti on todella paljon kehittyneempi kuin ihmisten, joten voimme olettaa, että ne kärsivät meitä enemmän.