Lievitä tupakanhimoa nikotiinilaastarilla

Onko pienestä lapusta käsivarressa oikeasti apua sille, joka haluaa vähentää tupakointiaan? Tutkimukset ja kokemus sanovat kyllä! Nikotiinilaastari on eräs kaikkein parhaiksi todetuista tavoista päästä eroon tupakoinnista. Se on siten laajalti käytetty ja toimiva menetelmä, joka on auttanut lukuisia ihmisiä.

Nikotiinilaastarit tulivat markkinoille 1990-luvulla, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Tekniikkaa ja tuotteita on kehitetty ja tehostettu, ja nykyisin on saatavilla useita laastarityyppejä. Tässä käymme läpi kaiken mitä sinun tulee tietää tästä hyväksi todetusta nikotiinikorvaushoitotuotteista.


 

Kaikki nikotiinilaastareista


Mitä nikotiinilaastari on?

Nikotiinilaastari on eräs tunnetuimmista tupakoinnin vieroituslääkkeistä. Ne ovat olleet markkinoilla noin 30 vuoden ajan, ja ne ovat toimiviksi todettu ja tehokas apukeino ihmisille, jotka kamppailevat lopettaakseen tupakoinnin. Monet kliiniset tutkimukset todistavat hyvästä tehosta ja tuloksista.

Laastarissa on yksinkertaisesti nikotiinia, joka imeytyy ihon läpi vereen ja vaimentaa tupakanhimoa ja vieroitusoireita.

Nikotiinilaastarit luokitellaan lääkkeiksi, ja niitä saa apteekeista ja elintarvikekaupoista.

Miten ne toimivat?

Ne ovat periaatteessa samanlaisia kuin tavallisetkin laastarit. Asetat sen ihollesi

ja se liimautuu nopeasti kiinni. Ero on tietysti se, että tavallisia laastareita käytetään haavojen hoitoon, mutta nikotiinilaastareita tupakasta vieroittamiseen.

Laastari asetetaan iholle, ja se vapauttaa pienen määrän nikotiinia kehoon. Koska saat hallitun nikotiiniannoksen ihon kautta saat tasaisen, tasapainoisen nikotiinihoidon koko päivän ajaksi.

Nikotiinilaastareita on monia erilaisia. Voit siten löytää variantin, joka sopii juuri sinulle ja tarpeillesi.

Eri tyyppejä ovat esimerkiksi:

 • Laastarit, joilla on eri pitkä vaikutusaika (esimerkiksi 16 tai 24 tuntia)
 • Laastareiden nikotiinipitoisuus ja voimakkuus vaihtelee
 • Saatavilla on myös eri kokoja
 • Niitä saa monissa väreissä

Voit asettaa laastarin ihollesi minne tahansa ylävartaloon, ja usein se laitetaan olkavarteen – haluat kenties peittää sen vaatteillasi, tai sitten ihollasi on enemmän tai vähemmän herkkiä alueita.

Millaisia ovat edut ja haitat?

Kaikilla on omat mieltymyksensä nikotiinikorvaushoitotuotteiden suhteen. Se, joka toimii yhdelle voi olla aivan väärä jollekin toiselle. Ja kuten kaikilla lääkkeillä, nikotiinilaastareilla on sekä etuja että haittoja.

Kun luot yleiskuvan siitä, miten lääkkeen käyttö vaikuttaa sinuun sinun on helpompi valita apuneuvo, joka sopii juuri sinulle ja sinun tarpeillesi.

Edut:

 • Koska nikotiinia vapautuu tasaiseen tahtiin koko päivän ajan, veresi nikotiinitaso pysyy vakaana, jolloin äkillisen tupakanhimon riski pienenee
 • Laastari kestää pitkään, koko päivän tai vuorokauden
 • Laastarit ovat huomaamattomia ja niiden asettaminen iholle on helppoa

Haitat:

 • Laastareiden suurin haittapuoli on se, että ne vaikuttavat hyvin hitaasti, joten äkillisen tupakanhimon yllättäessä sijoitetun laastarin vaikutus alkaa vasta tunteja myöhemmin.
 • Ne ovat usein kalliita
 • Et myöskään voi annostella saamasi nikotiinin määrää itse
 • Ne voivat ärsyttää ihoa
 • Ne eivät stimuloi suuta, mikä saattaa olla tupakoitsijoille vaikeasti lopetettava tapa

Mitä nikotiinilaastarit sisältävät?

Vaikuttava aine on tietysti nikotiini. Laastareita on eri vahvuisia, joten voit löytää juuri sinulle sopivan annostuksen, joka auttaa tarpeeksi hyvin vieroitusoireisiisi.

Tavalliset vahvuudet ovat:

 • 7 mg
 • 10 mg
 • 14 mg
 • 15 mg
 • 21 mg
 • 25 mg

Eri laastareiden erilaisen nikotiinipitoisuuden ansiosta voit vähentää nikotiinin määrää asteittain hoidon aikana.

Onko nikotiinilaastareilla sivuvaikutuksia?

Nikotiinin syöttämisessä kehoon on tietysti omat riskinsä. Nikotiinilaastarit voivat nikotiiniin liittyvien vaikutusten lisäksi aiheuttaa iho-ongelmia.

Tavalliset sivuvaikutukset ovat:

 • ihovaivat
 • kutina
 • pahoinvointi
 • huimaus
 • vatsakivut
 • unihäiriöt
 • sydämentykytys

Nämä vaikutukset ovat usein ohimeneviä ja saattava lieventyä hoidon aikana. Vaivat saattavat olla myös tupakoinnin lopettamisesta johtuvia vieroitusoireita.

Kuinka monta nikotiinilaastaria minun pitäisi käyttää?

Saatavilla on vuorokausilaastareita (24 tuntia) ja päivälaastareita (16 tuntia). Niitä on saatavilla myös eri vahvuuksina.

Suositeltu on käyttö on yksi päivälaastari päivässä, useimmiten aamulla asetettuna, jonka annetaan vaikuttaa 24 tuntia. Sitten vaihdat laastarin uuteen. Vuorokausilaastarit ovat sinulle, joka tuntee tupakanhimoa heti herättyään ja haluaa siksi saada nikotiinia nukkuessaan.

Monille riittää 16 tunnin laastari, jolloin nikotiinia vapautuu vain valveillaoloaikana.

Useimmat aloittavat hoidon laastarilla, jossa on korkea nikotiinipitoisuus ja vaihtavat sitten matalampipitoiseen laastariin parin kuukauden kuluttua.

Muita aina lukea pakkausseloste ja noudattaa siinä olevia ohjeita.

Paljonko se maksaa?

Hintaan vaikuttaa usea tekijä, kuten voimakkuus, pakkauksen sisältämien laastareiden määrä ja valmistaja. 14 laastarin pakkaus maksaa yleensä noin 30 euroa.

Olen raskaana. Voinko käyttää nikotiinilaastareita?

Ei, nikotiinin ja tupakan käyttö raskaana ollessa ei ole hyvä asia. Meillä on runsaasti tieteellisiä tuloksia, jotka osoittavan nikotiinin olevan sikiölle vahingollista. Äidin kehoon imeytyvä nikotiini heikentää ennen kaikkea istukan verenkiertoa. Sen vuoksi lapsen kasvu hidastuu.

Imetys ja nikotiini eivät myöskään ole yhteensopivia. Äidin veressä oleva nikotiini yhdistyy äidinmaitoon ja sitä kautta lapseen aiheuttaen terveysvaaroja.

Jos olet raskaana, sinun on parasta yrittää lopettaa tupakointi ilman lääkkeitä yksinkertaisesti siksi, että siten minimoit itseesi ja pienokaiseesi kohdistuvat riskit. Keskustele lääkärin tai kätilön kanssa jos tarvitset lisää tukea, apua ja neuvoja nikotiinihoidosta raskauden ja imetyksen aikana.

Nikotiinilaastarit ja lapset

Nikotiini on vaikuttava aina, joka on erityisen vaarallinen pienille lapsille. Nikotiinia saaneet lapset saavat selkeitä oireita, joita ovat esimerkiksi:

 • pahoinvointi
 • oksentelu
 • päänsärky
 • huimaus

Vaikka nikotiini vapautuukin laastareista hitaasti, se voi silti olla hyvin haitallista. Säilytä nikotiinilaastareita aina lasten ulottumattomissa. Varmista lisäksi, että käytettyjä laastareita ei päädy paikkoihin, joista uteliaat lapset voivat saada niitä käsiinsä. Hyvä neuvo on taittaa käytetty laastari liimapuoli sisäänpäin – se minimoi niiden vaarallisuuden.

Jos lapsesi sattuu nielaisemaan nikotiinilaastarin, sinun on otettava heti yhteyttä myrkytystietokeskukseen ja noudatettava saamiasi ohjeita.

Mistä voin ostaa nikotiinilaastaria?

Nikotiinilaastari on reseptivapaa lääke. Löydät niitä apteekeista muiden tupakasta vieroituslääkkeiden joukosta. Niitä myydään myös elintarvikeliikkeissä ja verkkokaupoissa.

Nikotiinilaastareita ei myydä alle 18-vuotiaille.

Lue pakkausseloste ennen kuin käytät laastareita. Saadaksesi parhaan tehon ja voidaksesi mahdollisimman hyvin hoidon aikana on tärkeää, että noudatat suositeltua annostusta etkä käytä sen paremmin liian korkeita kuin liian alhaisiakaan annoksia.

Mihin kohtaan kehoa laastari asetetaan?

Laastari toimii periaatteessa millä kehon alueella tahansa. Vaikutus on kuitenkin paras, jos asetat sen vaurioitumattomalle, kuivalle ja karvattomalle ihoalueelle.

Tavallisimmat ja parhaiksi todetut alueet ovat:

 • selkä
 • olkavarsi
 • lonkka
 • rintakehä

Jotta laastari kiinnittyisi mahdollisimman hyvin, sinun kannattaa painaa sitä kämmenelläsi.

Nikotiinilaastari saattaa joskus ärsyttää ihoa, joten sinun kannattaa vaihtaa sijaintia laastareiden välillä – välttääksesi ihovaivoja ja kutinaa odota viikko, ennen kuin laitat sen jo käyttämällesi ihoalueelle.

Jos laastarin pitäminen tuntuu epämukavalta tai nololta, voit helposti peittää sen vaatteilla. Valitse sille huomaamaton sijainti. Tupakoinnin lopettaminen ja vieroitusoireita vastaan kamppaileminen jo itsessään tarpeeksi rankkaa – sinun ei pitäisi joutua tuntemaan häpeä tai epämukavuutta siksi, että käytät nikotiinikorvaushoito.

Mitä tapahtuu, jos tupakoin samalla kun käytän nikotiinilaastaria?

Tupakanhimo on vahva voima, ja myös laastaria käyttävä saattaa siitä huolimatta kaivata savuketta. Mutta mitä tapahtuu, jos poltat samalla kun pidät nikotiinilaastaria?

Vaikutus riippuu luonnollisestikin siitä, kuinka herkästi tai kuinka tottuneesti reagoit korkeisiin nikotiiniannoksiin, mutta emme suosittele tupakoinnin jatkamista, kun käytät nikotiinilaastaria. Tottunutkin, useita vuosia tupakoinut henkilö saattaa saada nikotiinimyrkytyksen ja voida todella huonosti.

Mitä tapahtuu, jos saan liikaa nikotiinia?

Voit muun muassa kokea oireita kuten:

 • korkea syke
 • pahoinvointi
 • oksentelu

Jos sinulla on jo sydän- ja verisuonisairaus keskustele hoidosta lääkärisi kanssa, sillä siinä tapauksessa nikotiinimyrkytys voi olla hyvinkin vaarallinen. Nikotiinilaastarin perusideahan on auttaa sinut täysin vapaaksi nikotiiniriippuvuudesta – ei yhden nikotiinin lähteen korvaaminen toisella. Käyttämällä laastareita ohjeiden mukaisesti parannat mahdollisuuksiasi saavuttaa tavoitteesi ja aloittaa savuton ja nikotiiniton elämä.

Tarvitsetko inspiraatiota aloittamiseen? Lue lisää tupakoinnin lopettamisen eduista.