Tupakoinnin lopettamisen edut sinulle ja ympäristöllesi

Mietitkö tupakoinnin lopettamista tai vähentämistä? Luettelemme tässä joukon positiivisia asioita, jotka saattavat vahvistaa motivaatiotasi. Löydät tästä myös hyviä vinkkejä, joista voilla sinulle apua matkallasi.

Muista – tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Muista myös juhlia kaikkia etappeja, jokainen savuke jonka jätät polttamatta on voitto! Keho pystyy parantamaan itsensä nopeammin kuin ehkä luulitkaan. Kun olet päättänyt lopettaa tupakoinnin voit odottaa useita positiivisia vaikutuksia.


 

11 mahtavaa hyötyä tupakoinnin lopettamisesta


1. Tarkempi haju- ja makuaisti

Tupakka vaimentaa kykyäsi tuntua tuoksuja ja makuja Vain muutaman savuttoman päivän jälkeen löydät uudelleen useita makusensaatioita. Ruoka ja juoma maistuvat paremmilta! Saatat jopa huomata, että jokin aiemmin melko tylsänä pitänyt ruoka muuttuu uudeksi makusuosikiksesi. 🥗

Vinkki: Hellittele itseäsi oikein hyvällä aterialla 48 savuttoman tunnin jälkeen. Voisit kenties kokeilla jotain ravintolaa, josta olet ollut pitkään kiinnostunut tai testata uusiutunutta makuaistiasi runsasmakuisella ruoalla. Tulet hämmästymään!

2. Hehkuvampi seksielämä

Eräs suuri ja monen arvostama hyöty tupakoinnin lopettamisesta on parempi seksielämä. Tämä koskee sekä miehiä että naisia ja varsinkin vähän vanhempia ihmisiä. Tupakoinnilla tiedetään olevan negatiivinen vaikutus sekä sukupuoliviettiin että nautintoon. Tupakointi on todella haitallista, jos harkitset lapsen hankkimista. Tupakointi vaikuttaa negatiivisesti sekä miesten että naisten lisääntymiskykyyn, mikä tekee hedelmöittymisestä vaikeampaa ja saattaa myöhemmin vaikuttaa lapsen terveyteen.

Vinkki: Olet rehellinen itsellesi ja tarkkaile miltä savukkeista luopuminen oikeasti tuntuu.

3. Iho voi paremmin

Tupakassa on useita epäterveellisiä, ihoa saastuttavia aineita, jotka antavat iholle hiukan himmeän ja harmahtavan sävyn. Tupakoitsijoiden ihon kollageenin tuotanto vähenee. Se vähentää ihon joustavuutta. Lopetettuasi tupakoinnin saat huomata, että ihosi muuttuu joustavammaksi ja saa upeamman hehkun. 💎

Vinkki: Auta ihoasi parantumaan. Puhdista, kuori ja hiero. Käytä kasvonaamioita, voiteita ja seerumeja. Peilikuvassasi näkyvät positiiviset muutokset voivat tukea lopettamispäätöstäsi.

4. Raikkaampi ja terveempi suu

Tupakointi on ankaraa suuontelolle, hampaille ja ikenille.

Kun savukkeet katoavat, hengityksesi muuttuu raikkaammaksi ja värjäytymien poistosta tulee helpompaa. Tupakoitsijan ientulehduksia ei aina ole helppo huomata. Heidän verenkiertonsa on heikompaa, mistä syystä tupakoitsijan ikenet saattavat näyttää terveemmiltä kuin ne ovatkaan.

Kun lopetat tupakoinnin, ikenesi saattavat tuntua herkiltä ja jopa vuotaa verta hampaita harjatessasi – se on merkki siitä, että olet aikaisemmin huolehtinut hampaistasi huonosti.

Vinkki: Harjaa hampaitasi usein. Käytä hammaslankaa. Käytä hammastahnoja, jotka poistava tahroja hellävaraisesti valkaisematta hampaita. Varaa aika hammaslääkärille ja hoidatuta hampaasi. Uusi hymy voi myös auttaa sinua säilyttämään motivaatiosi. 😁

5. Verenkierto tehostuu

Verenkiertosi tehostuu! Sen voi usein huomata jo 2 viikkoa tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kun veri voi kuljettaa happea tehokkaammin kehossa voit toipua nopeammin esimerkiksi treeneistä, lääkityksestä tai leikkauksista.

Vinkki: Aloita treenaaminen tai liikunta samalla kun lopetat tupakoinnin, jotta saisit kehitettyä uusia arkirutiineja. On nimittäin tärkeää hankkia uusia tapoja, joihin tupakka ei kuulu. Aloita pienestä ja lisää ajan myötä. Treeni auttaa verenkiertoasi, mutta se on ennen kaikkea hyväksi fyysiselle ja henkiselle voimakkuudellesi!

6. Verenpaine laskee

Tupakointi voi nostaa verenpainettasi ja pulssiasi. Eräs suuri hyöty tupakoinnin lopettamisesta on verenpaineen lasku normaalimmalle tasolle. Verenpaineasiat ovat moninaisia, eikä olet kaikille sopivaa totuutta. Alhaisemman verenpaineen uskotaan kuitenkin vähentävän riskiä saada aivohalvaus, sydänkohtaus tai sairastua sydämen vajaatoimintaan.

Vinkki: Verenpaineen luonnolliseen alentamiseen on useita keinoja. Pitkät, rauhalliset hengenvedot vähentävät stressiä kehossa, ja voit myös kokeilla joogaa tai meditointia tai varata aikaa rauhallisille asioille, kuten kirjan lukemiselle. 📖

7. Kuorsaaminen vähenee

Tupakointi turvottaa limakalvoja ja lisää siten kuorsaamista. Se voi vaikuttaa sekä omasi että läheistesi unen laatuun. Huono unen laatu aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä riskejä.

Vinkki: Jos kuorsauksesi häiritsee jotain läheistäsi kysy heiltä, onko tupakoinnin lopettanut muuttanut asiaa. Jos he nukkuvat paremmin koska sinä et enää kuorsaa, se voi vahvistaa motivaatiotasi jatkaa savuttomuutta.

8. Immuunijärjestelmä vahvistuu

Kun valitset savukkeet pois vahvistat myös immuunijärjestelmääsi. Kehosi pysyy silloin paremmin torjumaan vilustumisia ja muita sairauksia.

Vinkki: Muista vahvistaa immuunijärjestelmääsi muillakin tavoin, esimerkiksi syömällä C- ja E-vitamiinipitoisia ruokia, kuten pähkinöitä ja kokojyvää, sinkkipitoisia ruokia, kuten kalkkunaa ja rapuja sekä seleenipitoista ruokaa, kuten kanaa, kananmunia ja tonnikalaa. 🥗

9. Keuhkokapasiteettisi kasvaa

Eräs suuri hyöty tupakoinnin lopettamisesta on, että hengittäminen tuntuu helpommalta. Huomaat vain parin viikon jälkeen, miten keuhkojesi kapasiteetti on kasvanut. Liikkumisesta ja fyysisiin aktiviteetteihin osallistumisesta on tullut helpompaa tavoilla, joita kenties aiemmin välttelit.

Vinkki: Hengitä syvin, rauhoittavin hengenvedoin. Huomaat eron sitä mukaa kun keuhkosi palautuvat ennalleen. Kun huomaat muutoksen, mikään ei estä sinua lisäämästä fyysisiä toimintojasi.

10. Yskä vähenee

Kun lopetat tupakoinnit, saatat aluksi yskiä paljon. Tämän tyyppinen yskä on itse asiassa erittäin hyvä merkki siitä, että keuhkosi ovat palautumassa ennalleen. Voit myös suhtautua siihen huoletta; se ei kestä kauaa. 😊

Vinkki: Lämmin vesi saattaa lievittää yskän aiheuttamaa nielun ärsytystä.

11. Pienempi syöpäriski

Syöpäriskisi vähenee tupakoinnin lopettamisen jälkeen siitä riippumatta, lopetatko tupakoitsijan urasi alussa vai myöhemmin. Savukkeet tuottavat tuhansia aineita, ja monilla niistä on suuria haittavaikutuksia kehollesi. Syöpäriski ei kohdistu pelkästään sinuun, vaan myös lähelläsi oleviin, savuasi hengittäviin ihmisiin.

Vinkki: Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, mutta hyödyt ovat erittäin suuria. Lopettamalla tupakoinnin suojelet ympärilläsi olevia ihmisiä. Kun tupakoit, saat kehoosi neljänneksen savusta, loput savusta leijuu ympäristössäsi ja tekee muista passiivisia tupakoitsijoita. Hae tukea ystäviltäsi ja perheeltäsi, sillä kaikki hyötyvät siitä, että sinä lopetat tupakoinnin. 👨‍👩‍👧‍👦

Kuinka moni haluaa lopettaa tupakoinnin?

Terveyden ja hyvinvointi laitoksen (THL) mukaan 20-64 vuotiaista noin 11 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2022: miehistä 12 prosenttia ja naisista 11 prosenttia.
Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) 7 prosenttia tupakoi päivittäin: miehistä 9 prosenttia ja naisista 5 prosenttia. Aikuisväestön tupakointi on laskenut viime vuosikymmenten aikana. On vaikea arvioida, kuinka moni on yrittänyt lopettaa.

Onko tupakoinnista mitään hyötyä?

Lyhyt vastaus on, että ei ole. Savukkeiden savussa on useita myrkyllisiä ja terveyttä vakavasti vaurioittavia myrkkyjä.

Mitä hyötyjä tupakoinnin lopettamisella on?

Tupakoinnin lopettaminen tuo sinulle useita hyötyjä. Savuttomuus on todennäköisesti eräs parhaita asioita, joita voit tupakoitsijana tehdä terveydellesi.

 • Verenpaine ja syke palautuvat normaaleiksi
 • Sydänkohtauksen riski vähenee
 • Syöpäriski vähenee
 • Veritulppien riski vähenee
 • Seksielämä paranee
 • Suun terveys paranee
 • Suojelet ympäristöäsi
 • Ihosi muuttuu paremmaksi
 • Haju- ja makuaistisi muuttuvat paremmiksi

Miksi ihmiset aloittavat tupakoinnin? | Miksi tupakointi aloitetaan?

Siihen kysymykseen on monta vastausta. Moni aloittaa tupakoinnin nuorenna halutessaan tuntea olevansa aikuinen. Taustalla voi olla halu löytää identiteetti. Kysyttäessä ‘miksi’, siitä huolimatta, että tupakoinnin jatkaminen on vaarallista vastaus on se, että savukkeet ovat äärimmäisen nopeasti riippuvuutta aiheuttavia.

Miksi tupakointi on vaarallista?

Saat kehoosi lukuisia myrkkyjä, jotka voivat vahingoittaa terveyttäsi vakavasti. Samalla tavalla riskeeraat vahingoittavasi ympäristöäsi passiivisen tupakoinnin kautta. Tupakointi tuo mukanaan:

 • Kohonneen verenpaineen ja nopeamman sykkeen
 • Lisääntyneet sydänkohtauksen riskin
 • Lisääntyneen syöpäriskin
 • Lisääntyneen veritulppien riskin
 • Huonomman seksielämän
 • Raskaaksi tuleminen saattaa vaikeutua
 • Heikomman suun terveyden
 • Ympäristösi passiivisen tupakoinnin
 • Tupakkayskän
 • Huonontuvan ihon
 • Huonontuvan haju- ja makuaistin