Tietoa nikotiinilaastareista | Zonnic nikotiinivalmisteet
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Nikotiinilaastarit
Nikotiinilaastarit

Lopeta tupakointi nikotiinilaastareilla

Voiko pieni laastari käsivarressa todella auttaa ketään, joka haluaa lopettaa tupakoinnin? Tutkimus ja kokemus sanovat kyllä! Nikotiinilaastari (kutsutaan myös depotlaastariksi, tai englanniksi: quit smoking patches ja nicotine replacement patches) on yksi testatuimpia metodeja tupakoinnin lopettamiseen. Se on siis vakiintunut ja toimiva menetelmä, josta on ollut apua monille ihmisille.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun nikotiinilaastarit lanseerattiin 1990-luvun alkupuolella. Tekniikoita ja tuotteita on kehitetty ja parannettu niin, että tänä päivänä on valittavana useita erityyppisiä nikotiinilaastareja.

Jos unelmoit savuttomuudesta, voivat nikotiinilaastarit olla korvaamaton apu matkasi varrella.

Kaikki nikotiinilaastareista

Mitä nikotiinilaastarit ovat?

Nikotiinilaastarit ovat yksi tunnetuimmista tupakoinnin lopettamiseen käytettävistä valmisteista. Ne ovat olleet noin 30 vuoden ajan todistettu ja tehokas väline ihmisille, jotka yrittävät lopettaa tupakoinnin. Monet kliiniset tutkimukset ovat kyenneet osoittamaan nikotiinilaastareiden hyvät vaikutukset ja tulokset. 

Laastari on fiksu ja yksinkertainen. Se sisältää nikotiinia, joka imeytyy ihon läpi, siirtyy verenkiertoon ja lieventää tupakanhimoa ja vieroitusoireita

Nikotiinilaastarit luokitellaan lääkkeiksi ja niitä on saatavana apteekeista, kioskeista ja ruokakaupoista.

Kuinka nikotiinilaastari toimii?

Nikotiinilaastareilla on sama periaate kuin tavallisilla laastareilla. Laitat sen ihollesi, johon se tarttuu nopeasti. Ero on tietysti siinä, että tavallisia laastaria käytetään haavoihin, kun nikotiinilaastaria käytetään tupakoinnin lopettamiseen.

Laastari asetetaan iholle, josta se erittää pienen määrän nikotiinia kehoon. Kontrolloitu annos nikotiinia imeytyy ihon läpi ja antaa tasaisen nikotiinihoidon koko päivän ajaksi.

Nikotiinilaastareita on monen tyyppisiä. Voit siis löytää nikotiinilaastarin, joka sopii juuri sinulle.

Erityyppisiä nikotiinilaastareita ovat esimerkiksi:

 • Laastarit, joilla on eri toiminta-aikoja (esim. 16 tai 24 tuntia)
 • Laastarit, joilla on eri nikotiinipitoisuus ja vahvuus
 • Eri kokoja
 • Eri värejä

Laastaria käytetään iholla usein olkavarressa. Mutta se toimii käytännössä missä vain ihollasi - ehkä haluat piilottaa sen vaatteidesi alle tai sitten sinulla on tiettyjä alueita iholla, jotka ovat enemmän tai vähemmän herkkiä.

Haluatko testata nikotiinilaastaria? Etsi iholta sopiva kohta ja seuraa pakkausselosteen ohjeita.

Mitkä ovat nikotiinilaastareiden edut ja haitat?

Jokainen on erilainen ja siksi mieltymykset voivat olla erilaisia nikotiinilääkkeiden suhteen. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Ja kuten kaikilla muillakin lääkkeillä, nikotiinilaastarilla on erilaisia ​​etuja ja haittoja.

Kun sinulla on kokonaiskuva siitä, miten nikotiinilaastari toimii, on sinun helpompi löytää sinulle sopivin apuväline tupakoinnin lopettamiseen.

Edut:

 • Jatkuva nikotiinin erittyminen päivän aikana johtaa tasaiseen nikotiinitasoon veressä ja vähentää siten äkillisen tupakanhimon riskiä.
 • Laastarit kestävät pitkään, päivän tai vuorokauden.
 • Laastarit ovat hienovaraisia ​​ja niiden kiinnittäminen on helppoa.

Haitat:

 • Nikotiinilaastareiden heikkous on, että niiden vaikutus alkaa erittäin hitaasti, joten tupakanhimon iskiessä päälle laastari ei tarjoa nopeaa apua.
 • Nikotiinilaastarin hinta on usein korkea.
 • Nikotiinin erittymiseen (määrään) ei ole mahdollista vaikuttaa itse.
 • Nikotiinilaastari voi ärsyttää ihoa.
 • Käyttö ei anna suulle stimulaatiota, johon tupakoitsija on tottunut.
 • Nikotiinilaastarit vaikuttavat hitaasti - jos kärsit akuuteista vieroitusoireista, voi kestää muutama tunti, ennen kuin tunnet laastarin tuoman vaikutuksen.

Miksi minun pitäisi valita nikotiinilaastarit?

Haluatko käyttää nikotiinilaastaria? Onnittelut! Se tarkoittaa, että ajattelet tupakoinnin lopettamista. Vaikea mutta kerrassaan fantastinen päätös.

Mutta onko nikotiinilaastari hyvä vaihtoehto juuri sinulle? Se riippuu sinusta. Joillekin laastari tarkoittaa mukavuutta – kiinnität laastarin ja sinun ei tarvitse miettiä vieroitusoireita päivän aikana. Laastari pysyy paikallaan ja antaa tasaisen sekä turvallisen annoksen nikotiinia useiden tuntien ajan.

Muille, jotka ovat tottuneet erityisesti tapaan pitää jotain kädessään, voi laastariin tottuminen olla vaikeampaa.

Paras mitä voit tehdä, on kokeilla. Jos laastari auttaa sinua välttämään edes yhden savukkeen, voit nähdä sen voittona.

Mitä nikotiinilaastari sisältää?

Vaikuttava aine on tietysti nikotiini. Nikotiinilaastareita on saatavana useina eri vahvuuksina, joten voit helposti löytää itsellesi juuri sopivan vahvuuden, joka antaa sinulle riittävästi apua vieroitusoireisiin.

Nikotiinilaastareiden yleiset vahvuudet ovat:

 • 7 mg
 • 10 mg
 • 14 mg
 • 15 mg
 • 21 mg
 • 25 mg

Laastareiden vaihteleva nikotiinipitoisuus mahdollistaa annoksen vaiheittaisen laskun hoidon aikana.

Onko nikotiinilaastarillahaittavaikutuksia?

On selvää, että nikotiinin käyttöön liittyy lukuisia riskejä. Nikotiinilaastareita käyttäessäsi voit tuntea nikotiiniin liittyvien vaikutusten lisäksi myös iho-ongelmia.

Nikotiinilaastareiden yleisiä haittavaikutuksia ovat:

 • Iho-ongelmat
 • Kutina
 • Pahoinvointi
 • Huimaus
 • Vatsakipu
 • Unihäiriöt
 • Sydämentykytys

Nämä haittavaikutukset ovat monissa tapauksissa ohimeneviä ja voivat kadota aikanaan, kun totut nikotiinilaastarin käyttöön.

Haitat voivat johtua myös tupakoinnin lopettamisen vieroitusoireista.

Kuinka monta nikotiinilaastaria minun pitäisi käyttää?

On olemassa vuorokausilaastareita (24 tuntia) ja päivälaastareita (16 tuntia). Näitä löytyy myös eri vahvusina.

Suositeltavaa on vaihtaa laastari kerran päivässä. Laastari kiinnitetään yleensä aamulla, ja sen annetaan vaikuttaa 24 tunnin ajan, jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen laastariin. 24 tunnin laastari on tarkoitettu niille, jotka tuntevat tupakanhimoa herätessään ja haluavat nikotiinin vaikuttavan myös yöllä.

16 tunnin laastarien käyttäminen riittää monelle. Tällöin he saavat nikotiinia sinä aikana, kun he ovat hereillä.

Yleisin tapa on aloittaa hoito laastarilla, joissa on korkea nikotiinivahvuus, ja siirtyä pienempään vahvuuteen yhden tai kahden kuukauden kuluttua.

Kuinka paljon nikotiinilaastarit maksavat?

Eri vahvuudet, laastarien lukumäärä pakkauksessa ja merkki ovat kaikki hintaan vaikuttavia tekijöitä. 14 laastarin pakkaukset maksavat yleensä noin 30 euroa.

Olen raskaana. Voinko käyttää nikotiinilaastaria?

Et, nikotiinin ja tupakan käyttäminen raskaana ei ole hyvä asia. Nikotiinin haitallisuudesta sikiölle on paljon tutkittua tietoa. Äidin kehoon imeytyvä nikotiini heikentää merkittävästi veren siirtymistä istukkaan ja kohtuun. Tämä puolestaan ​​heikentää lapsen kasvua.

Imetys ja nikotiini eivät myöskään ole hyvä yhdistelmä. Äidin verestä äidinmaidon välityksellä siirtyvä nikotiini on vauvalle terveysriski.

Jos olet raskaana, on parasta yrittää lopettaa tupakointi ilman nikotiinivalmisteita, jotta riskit pienokaiselle ja itsellesi voidaan minimoida.

Käänny lääkärin tai neuvolan puoleen, jos tarvitset lisää tukea, neuvoja tai apua raskauden ja imetyksen aikana.

Nikotiinilaastarit ja lapset

Nikotiini on erittäin voimakas myrkky ja erityisen vaarallinen pienille lapsille. Nikotiinia saaneilla lapsilla voi olla selviä oireita, kuten esimerkiksi:

 • Pahoinvointia
 • Oksentelua
 • Päänsärkyä
 • Huimausta

Nikotiinin eritys nikotiinilaastarista on hidasta, mutta se on silti erittäin haitallista. Pidä nikotiinilaastarit aina poissa lasten ulottuvilta. Varmista myös, ettei edes käytetty laastari päädy jonnekin, mistä uteliaat lapset voisivat päästä siihen käsiksi. Hyvä vinkki on taittaa käytetty laastari yhdessä tahmean puolen kanssa sisäänpäin – tämä minimoi riskiä.

Jos lapsi nielaisee vahingossa nikotiinilaastarin, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen mahdollisimman pian ja noudata saamiasi ohjeita.

Mistä voin ostaa nikotiinilaastareita?

Nikotiinilaastari on reseptivapaa lääkevalmiste. Löydät laastarit apteekista muiden tupakoinnin lopettamistuotteiden joukosta. Nikotiinilaastareita myydään myös perinteisissä ruokakaupoissa ja kioskeissa.

Sinun on oltava vähintään 18-vuotias ostaaksesi nikotiinilaastareita.

Muista aina lukea pakkausseloste ennen nikotiinilaastarin käyttöä. Parhaan vaikutuksen ja mahdollisimman hyvän olon saavuttamiseksi hoidon aikana on tärkeää noudattaa suositeltua annosta - älä ota liian suuria tai pieniä annoksia.

Mihin asetan nikotiinilaastarin?

Periaatteessa laastari toimii useimmilla ihoalueilla. Sillä on kuitenkin paras vaikutus iholla, joka on kuiva ja puhdas, ja jolla ei ole haavoja eikä karvoja.

Yleisimmät ja todistetusti parhaat paikat nikotiinilaastareiden asettamiseen ovat:

 • Selkä
 • Olkavarsi
 • Lonkka
 • Rintakehä

Jotta laastari istuisi mahdollisimman hyvin, paina sitä kämmenellä niin, että se tarttuu kunnolla kiinni.

Nikotiinilaastarit voivat joissain tapauksissa ärsyttää ihoa. Siksi on hyvä vaihtaa sen paikkaa toisinaan - anna kohdan olla rauhassa noin viikon ennen kuin asetat laastarin samaan kohtaan uudelleen iho-ongelmien tai kutinan välttämiseksi.

Aluksi laastareiden pitäminen voi tuntua epämukavalta, mutta totut niiden käyttöön aikanaan ja laastarin asettamisesta sekä poistamisesta tulee monille rutiininomainen tapa.

Jos laastarin käyttäminen näyttää rumalta ja tuntuu epämiellyttävältä, niin voit piilottaa sen vaatteillasi. Valitse vain paikka, jossa sitä yksinkertaisesti ei näy. Tupakoinnin lopettaminen on jo tarpeeksi rankaa - sinun ei pitäisi tuntea häpeää tai epämukavuutta nikotiinilaasteiden tai muiden nikotiinivalmisteiden käytön takia.

Nikotiinilaastarit ja tupakointi?

Tupakanhimo on voimakas voima ja jopa nikotiinilaastareita käyttävät voivat tuntea tupakanhimoa. Mutta mitä tapahtuu, jos poltat tupakan samalla kun käytät nikotiinilaastaria?

Vaikutus tietenkin riippuu siitä, kuinka herkkä tai tottunut olet suuriin nikotiiniannoksiin, mutta nikotiinilaastareiden käyttöä ja tupakoinnin jatkamista tavalliseen tapaan ei missään nimessä suositella. Jopa pitkäaikainen tupakoitsija voi kärsiä nikotiinimyrkytyksestä ja tuntea olonsa huonoksi.

Entä jos saan liian paljon nikotiinia?
Silloin seurauksena voi olla muun muassa:

 • Korkea syke
 • Kalpeutta
 • Pahoinvointia
 • Oksentelua

Jos sinulla on jo sydän- ja verisuonisairauksia, voi nikotiinimyrkytys olla erityisen vaarallinen. Loppujen lopuksi nikotiinilaastareiden yleinen idea on lopulta vapauttaa sinut riippuvuudesta - ei vain korvata yhtä nikotiinilähdettä toisella. Käytä laastareita ohjeiden mukaan, jotta sinulla olisi suurempi mahdollisuus saavuttaa tavoitteesi ja aloittaa savuton ja nikotiiniton elämä.

Käytä nikotiinilaastaria ohjeiden mukaan

Lue pakkausseloste aina ennen kuin aloitat nikotiinilaastareiden käytön. Jotta hoito onnistuisi, on tärkeää, että käytät laastareita annettujen ohjeiden mukaan. Liian suuri tai liian pieni annos voi vähentää hoidon tehokkuutta ja turvallisuutta.

Lopeta tupakointi - Strategia menestymiseen

Motivaatio on tärkein tekijä vaikean matkan varrella viimeisestä savukkeesta täysin savuttomaksi. Jos tuntuu, että energia ja puhti katoavat, se on täysin normaalia - suuri osa ihmisistä allekirjoittaa, että tupakoinnin lopettaminen on yksi vaikeimmista haasteista, joita voi kohdata.
Siksi ei ole yllättävää, jos tulet pisteeseen, jossa tupakoinnin lopettaminen tuntuu toivottomalta ja ylivoimaiselta.

Ajattele siksi kohtuullisten tavoitteiden asettamista. Älä keskity abstraktiin kuvaan tulevaisuuden savuttomasta elämästä - keskity sen sijaan vähentämään tupakoinnin määrää päivässä. Jos pääset kahdestakymmenestä kymmeneen savukkeeseen päivässä, on se jo valtava edistysaskel.

Ja sitten voit asettaa itsellesi seuraavan virstanpylvään, vähentäen kymmenestä savukkeesta viiteen savukkeeseen.

Tupakoinnin lopettaminen on sota, jonka voitat yksi taistelu kerrallaan. Kun arsenaalissasi on hyviä aseita, on sinulla myös paremmat kertoimet puolellasi. Nikotiinilaastarit voivat olla tällainen ase henkilökohtaisessa kamppailussasi. Mutta ehkä tarvitset lisää? Yhdistä esimerkiksi:

 • liikunta
 • ravitseva ruokavalio
 • mindfulness
 • meditaatio
 • muut sinulle sopivat tekniikat

Kokeile jotain, joka sopii sinulle. Älä pelkää kokeilla älykkäitä nikotiinivalmisteita ja anna itsellesi taputukset olkapäälle, vaikka vain  vähentäisit tupakointia vähän. Jokainen voi tehdä enemmän kuin luulee, he tarvitsevat vain oikean avun ja tuen matkan varrella.

Jos tarvitset inspiraatiota tupakoinnin lopettamisen aloittamiseksi, voit lukea syistä tupakoinnin lopettamiseen täältä