Nuuskaamisen lopettamisen vieroitusoireet – näin käsittelet niitä

Nuuskan käytön lopettaminen tarkoittaa, että otat askeleen kohti terveellisempää elämää. Mutta se ei ole mikään helppo askel. Sinun ja nikotiinittoman elämän välillä odottaa vaikea aika, jolloin koet vieroitusoireita, eikä sille löydy helppoja oikoteitä. Vieroitusoireet ovat vaikeita ja rasittavia, mutta voit sekä käsitellä niitä että voittaa ne. Älykkäät tekniikat, terveellinen ajattelutapa ja hippunen tahdonvoimaa vapauttavat sinut nuuskasta. Kehosi ja mielesi tulevat kiittämään sinua ponnisteluistasi!


 

Nuuskaamisen lopettamisen tuomat vieroitusoireet


Kuinka pitkään vieroitusoireet jatkuvat?

Vieroitusoireita vastaan käydyn taistelun kesto vaihtelee ihmisten välillä. Ennen kaikkea se riippuu siitä, kuinka paljon olet nuuskannut ja kuinka kauan. Mitä enemmän käytät nuuskaa, sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on saada vaikeita vieroitusoireita lopettaessasi. Samalla on tärkeää muistaa, että vieroitusoireet ovat väliaikaisia ja ylimeneviä – ne ovat haaste, mutta ne katoavat!

Ensimmäinen nuuskaamisen lopettamisen jälkeinen viikko on yleensä vaikein, ja tänä ajanjaksona nikotiininhimo on voimakkainta. Eikä ihme – kehosi on rakentanut riippuvuuden pitkän ajan kuluessa, ja kun sitä ei enää tyydytetä se ryhtyy protestoimaan.

Tavallisia vieroitusoireita voivat olla

  • vahva nikotiininhimo
  • ärtymys, kiukku, alakuloisuus – mielialan vaihtelut ovat tavallisia
  • päänsärky
  • pahoinvointia
  • huimaus – sivuoire siitä, että nikotiinin käytön kohottama verenpaineesi laskee
  • väsymys
  • makeanhimo ja nälkä

Vieroitusoireiden tyyppi ja intensiteetti vaihtelee sen mukaan, kuinka suuri nikotiinintarve sinulla on. Joidenkin kohdalla oireet ovat todella vaivalloisia, kun taas toiset kokevat vain mietoja vaivoja. Vahvoista nikotiiniabstinensseista kärsivien on tietysti vaikea pitää yllä motivaatiota: Onko se tämän kärsimyksen arvoista?

Vastaus siihen kysymykseen on kyllä – nikotiiniriippuvuudesta irtautuminen on upea lahja sinulle itsellesi, sillä se parantaa sekä terveyttäsi että mieltäsi. Kun valitset nuuskan pois vältät samalla kaikki tupakassa olevat vaaralliset aineet.

Ajattelemisen aihetta silloin, kun haluat päästä eroon riippuvuudestasi

Vieroitusoireiden voimakkuus ja vaivalloisuus vaihtelevat yksilöiden välillä Se johtuu suureksi osaksi siitä, kuinka voimakas riippuvuutesi on ja kuinka pitkään olet käyttänyt nuuskaa. Mutta useimmat, jotka vähentävät nuuskaamista tai lopettavat sen kokonaan kokevat jonkinlaisia vieroitusoireita, ja useille se on todella vaikeaa aikaa. Ja vieroitusoireet johtavat usein lankeamiseen.

Kun sinulla on vieroitusoireita, sinun kannattaa ajatella joitain hyviä asioita:

  • Vaivat ovat väliaikaisia. Vaikka olo olisi kuinka epämiellyttävä yritä muistaa, että kyseessä on ohimenevä jakso. Aivan kuten keho kerran tottui nikotiinin, se myös tottuu siihen, että sitä ei enää ole. Kestä – asiat muuttuvat paremmiksi!
  • Voit lievittää oireita. Liikunta on hyvä tapa vaimentaa nuuskanhimo ja nostaa motivaatiota.
  • Rentoutumisharjoitukset ovat toinen. Tasapainoinen ja ravitseva ruokavalio on kolmas. On tärkeää, että löydät juuri sinulle sopivia tapoja.
  • Hyödynnä muiden kokemuksia. Tuntemillasi entisillä nuuskaajilla on kallisarvoista tietoa, ja he ymmärtävät tilanteesi hyvin. Kerää heiltä vinkkejä ja kannustusta!

Nuuskan lopettamisen vieroitusoireet päivästä päivään

Vieroitusoireet ovat sekä psyykkisiä että fyysisiä. Kummat ovat pahempia vaihtelee ajasta toiseen ja henkilöiden välillä. Molemmat voivat kuitenkin olla rasittavia.

  • Ensimmäinen vuorokausi

Vieroitusoireet ovat yleensä vaikeimmillaan ensimmäisenä vuorokautena ja ensimmäisinä päivät lopettamisen jälkeen. Nikotiininhimo on huipussaan, koska et enää saa annosta, johon keho on tottunut. Tunnet vieroitusoireet todennäköisesti aivan fyysisesti, ja sinua huimaa ja koet pahoinvointia, väsymystä ja niin edelleen.

  • Kolmas vuorokausi

Moni kokee tupakanhimon olevan pahin kolmantena vorokautena lopettamisen jälkeen. Jos sinnittelet tämän vieroitusoireiden huippukohdan yli, olosi helpottuu muutamassa päivässä.

  • Kuukausi nuuskaamisen lopettamisen jälkeen

Kehosi on vähitellen tottunut olemaan ilman nikotiinia, mutta nuuskanhimo saattaa silti iskeä, mutta kohtausten väli pitenee.

Ajan kuluessa olosi helpottuu ja elämästä ilman tupakaan tulee uusi normaali.

Laukaisevat tekijät ja erityiset tilanteet

Moni, joka on käyttänyt nuuskaa pitkään tietää, että itse riippuvuuteen vaikuttaa moni muukin asia kuin nuuskapussin sisältämä nikotiini. Riippuvuuteen osallistuu useita psyykkisiä tekijöitä. Voit esimerkiksi yhdistää nuuskaan erityisiä tilanteita ja arjen rituaaleja – asioita, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä fyysisen nikotiininhimon kanssa.

Ehkä se on nuuska aamukahvin yhteydessä? Nuuskapussi lounaan jälkeen? Nuuska-annos, jotta jaksaisit suorittaa joitain työtehtäviä? Useimmilla nuuskaajilla on omat “pakkonuuskansa”. Vaikka olisitkin jo päässyt eroon fyysisestä nikotiininhimosta, nämä tilanteet saattavat laukaista sen.

Koita mahdollisuuksesi rajoissa välttää paikkoja ja tapoja, jotka yhdistät nuuskaan – tai koita vaihtaa nuuska johonkin hyödylliseen. Syö esimerkiksi hedelmä nuuskaamiseen sijaan. Toinen hyvä keino on vaihtaa aterian jälkeinen nuuska kävelylenkkiin. Tapojen hyvä puolihan on se, että voit luoda uusia terveellisiä tapoja!

Fiksut konstit helpottavat kulkuasi vaivojen läpi

Selkeän strategian avulla vieroitusoireiden hallinta ja nuuskattomana pysyminen on helpompaa.

  • Tee luettelo syistäsi lopettaa nuuskan käyttö

Miksi haluat lopettaa nuuskaamisen? Terveyssyistä? Säästääksesi? Motiiveistasi riippumatta niiden kirjoittaminen luetteloksi voi auttaa sinua. Kun vieroitusoireesi ovat erityisen vaikeita jonakin aikana, sellainen hyötyluettelo voi vahvistaa motivaatiotasi ja auttaa sinua kestämään vaivat.

  • Juhli menestyksiäsi

Jokainen nikotiiniton päivä on onnistuminen ja suuri voitto, jota kannattaa juhlia. Palkitse itsesi jokaisesta edistysaskeleestasi – keksi jotain mielestäsi kivaa tai tarjoa itsellesi jotain hyvää. Olet mahtava ja juhlinnan arvoinen!

  • Tukeudu hyviin ihmisiin

Löydä ympäristöstäsi avainhenkilöitä, jotka voivat antaa neuvoja ja tukea sinua matkallasi kohti nikotiinitonta elämää. Ystäviesi ja perheesi tulee tietää kamppailustasi, jota he voisivat kannustaa sinua kun lopetat nuuskaamisen. Jos tunnet entisiä nuuskan käyttäjiä pyydä tukea heiltäkin. He tietävät kamppailusi luonteen ja voivat parhaassa tapauksessa kertoa sinulle kokemuksistaan ja keinoistaan. Tuki on jos ratkaisevaa, jotta pysyisit vapaana nuuskasta.