Passiivinen tupakointi | UKK Lemmikit ja lapset | Zonnic
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Passiivinen Tupakointi
Passiivinen Tupakointi

Passiivinen tupakointi - terveys- ja ympäristöongelma

Tupakointi ei vaikuta pelkästään tupakoitsijaan. Tupakointi voi myös vaikuttaa haitallisesti sukulaisiin ja muihin tupakoitsijan ympärillä oleviin ihmisiin - vaikka he eivät koskaan olisi itse tupakoineet. 

Joten tupakoinnin lopettaminen voi olla positiivinen asia myös muille kuin itsellesi. Perheesi ja ystäväsi hyötyvät myös savuttomuudestasi.

Kaikki passiivisesta tupakoinnista

Mitä tarkoitetaan passiivisella tupakoinnilla?

Passiivinen tupakointi tarkoittaa sitä, että altistut lähelläsi olevan tupakoitsijan tupakansavulle ja samalla niille haitoille, joita tupakointi tuo mukanaan.

Pitkäaikainen altistuminen passiiviselle tupakoinnille on yhtä suuri terveysriski kuin perinteinen tupakointi. Passiiviseen tupakointiin voidaan yhdistää joitakin keuhkosyöpätapauksia vuodessa. Passiivinen tupakointi on myös monen sydän- ja verisuonisairauden taustalla.

Mitä passiivinen tupakointi tarkoittaa terveydelleni?

Tupakansavun hengittäminen on periaatteessa sama kuin itse tupakoisi. Passiiviselle tupakoinnille altistunut henkilö voi siten vastaanottaa samoja tupakansavun sisältämiä haitallisia aineita ja myrkkyjä kuin tupakoitsija. Jos olet herkkä tupakalle, passiivinen tupakointi voi myös tuntua epämiellyttävältä ja ärsyttävältä. Eikä se selvästikään tuoksu hyvältä - haju takertuu tupakoimattoman vaatteisiin ja hiuksiin yhtä helposti kuin tupakoitsijaan.

Passiivisen tupakoinnin yleisiä oireita ovat:

 • ärtyneet silmät
 • yskä
 • kirvelevä tunne kurkussa
 • päänsärky
 • hengästyminen

Mitä kehossa tapahtuu tupakoidessasi? Olemme luetelleet tupakoinnin haittavaikutukset. 

Passiivisen tupakoinnin terveyshaitat ovat tietenkin riippuvaisia tupakansavun altistumisen pituudesta ja määrästä: 

 • Pitkäaikainen altistuminen tupakansavulle voi lisätä keuhkosyövän riskiä 20 %.
 • Sydänkohtauksen riski voi kasvaa 30 %.
 • Passiivinen tupakointi voi lisätä angiinaan liittyvää riskiä henkilöillä, joilla on sydänsairauksia.
 • Passiivinen tupakointi voi pahentaa astmaa ja allergioita sekä lisätä kroonisten hengitysoireiden riskiä.

Tupakoitko, mutta haluat minimoida ympäristösi ja perheesi terveysriskit? Muista sitten:

 • Yritä aina polttaa kaukana toisista, etenkin lapsista.
 • Vaihda vaatteet – tupakansavulle altistuneet kangasmateriaalit sisältävät savun myrkyllisiä aineita.
 • Kokeile korvata savuke nikotiinivalmisteella, kuten pastilleilla, nikotiinipusseilla tai nikotiinisuihkeilla. Ne hillitsevät tupakanhimoa ja niistää on suuri hyöty, koska ne eivät altista muita tupakansavulle. 

Passiivinen tupakointi ja lapset

Lapset ja tupakka ovat tietysti huono yhdistelmä ja pienet lapset ovat erityisen alttiita passiiviselle tupakoinnille. Lapset, jotka kasvavat tupakointiympäristössä, kärsivät useammin hengitystieinfektioista ja korvatulehduksista kuin savuttomissa kodeissa elävät lapset. Tämä johtuu siitä, että heidän keuhkonsa toimivat yksinkertaisesti huonommin ja limakalvot sekä hengitystiet ovat alttiimpia infektioille.

Tuore vanhempi? Muista, että passiivinen tupakointi lisää imeväisen äkillistä kuolemanriskiä. Savuton kotiympäristö on turvallisin ja terveellisin vaihtoehto. 🚭

Siksi tupakoinnin lopettaminen vanhempana on suuri lahja paitsi itselle, myös lapsille ja kumppanille. Perheellä on suuremmat mahdollisuudet pysyä terveenä ja näin mahdollisuus viettää myös enemmän aikaa yhdessä.

Passiivinen tupakointi raskauden ja imetyksen aikana

Jos olet raskaana, on suositeltavaa välttää tupakansavuista ympäristöä niin kauan kuin mahdollista. Tupakansavu vaikuttaa vatsassa olevaan sikiöön erittäin negatiivisesti. Muun muassa lapsen allergioiden ja astman todennäköisyys lisääntyy.

Mutta luettelo riskeistä on vielä pidempi. Tutkimus osoittaa, että passiivinen tupakointi raskauden aikana voi merkittävästi heikentää lapsen motorisia taitoja ja keskittymiskykyä. Lapsi, jonka äiti on altistunut passiiviselle tupakoinnille, on myös todennäköisemmin riippuvainen tupakasta teini-ikäisenä.

Kuinka passiivinen tupakointi vaikuttaa koiraani ja muihin lemmikkeihin?

Passiivisen tupakoinnin haitat eivät rajoitu vain ihmisten terveyteen. Jopa nelijalkaiset ystävämme tuntevat olonsa pahaksi, kun heidän isäntänsä tai emäntänsä tupakoivat. Glasgow'n yliopiston tutkimus osoittaa esimerkiksi, että tupakoivissa talouksissa elävien lemmikkien riski sairastua syöpään kasvaa.

Erityisesti kissat ovat suuressa vaarassa. 😿 Tutkijoiden hypoteesi on, että kissan turkkiin varastoituu suuria määriä haitallisia aineita ja että ne saavat myrkkyä elimistöönsä peseytyessään.

On myös muistettava, että lemmikkieläimillä on erittäin herkät pienet nenät. Monille ihmisille tupakansavun haistaminen tekee pahaa. Koiran, jolla on paljon kehittyneempi hajuaisti, voidaan tällöin olettaa kärsivän jopa meitä pahemmin tupakansavusta.